2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Látni és látszani – Nagy őszi országos baleset-megelőzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is!

Látni és látszani – Nagy őszi országos baleset-megelőzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is!

Ősszel a közlekedési baleseteknél jellemző, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a körülményekre.
Látni és látszani – Élni és életben hagyni

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a korábbi évekhez hasonlóan 2012. október 15-től november 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát. Ennek elsődleges indoka, hogy az időjárási viszonyok ősszel, illetve télen folyamatosan változnak, és ezzel együtt az út, – és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

A kampány időszak:

A kampány során arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át az autójukat, ellenőriztessék látásukat, s mindezt térítésmentesen az akcióban résztvevő szakszervizeknél és optikusoknál.

A szervizek térítésmentesen vizsgálják át (október 15-től november 15-ig):

– lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,

– fényvetőegységek állapotát,

– világítási tulajdonságaikat.

A megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt és a tervek szerint a szélvédőre kiragasztható matricát adnak. Ezek igazolják, hogy a jármű az átvizsgálás alkalmával megfelelt a műszaki előírásoknak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanúsítvány a közúti ellenőrzés során az esetlegesen feltárt szabályszegés alól mentesítést ad.

A kampány másik eleme a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez csatlakozó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, ha kell meghatározza a dioptria mértékét és tanácsot ad megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

Az ellenőrzési időszak:

A Rendőrség 2012. november 15. és 2012. december 15. között a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

Információs háttér:

A kampányban a Rendőrség hivatalos partnere az X-Meditor Kft., amely a projekt során célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyet folyamatosan frissítenek. Itt megtalálhatóak az akcióban részvevő szervizek, optikusok elérhetősége. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztatása alapján – B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek