2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Küzdelem tél tábornokkal – újra a hideg karmaiból mentettek a járőrök

Küzdelem tél tábornokkal – újra a hideg karmaiból mentettek a járőrök

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrök a hétvégén kiemelt figyelmet fordítottak az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső, valamint egyéb okból rászorult személyek megsegítésére.

A tett intézkedéseknek köszönhetően több tucat ember életét mentették meg a járőrök.

Fagyhaláltól mentették meg az időskorú férfit a rendőrök Mezőcsáton

Állampolgári bejelentés alapján került sor rendőri intézkedésre 2012. február 02-án a délutáni órákban, Mezőcsáton a Csokonai utcában lévő egyik lakóházban, ahol a szélsőséges időjárás következtében egyedül élő időskorú férfi szorult rendőri segítségre.

A kiérkező járőrök megállapították, hogy az ingatlanban a hideg időjárás ellenére semmilyen fűtő berendezés nem működött, melynek a jelei is világosan érzékelhetőek voltak, ugyanis a lakóház kéménye sem füstölt. A lakóházban tartózkodó idős férfi, a rendőrök többszöri kopogtatása ellenére semmilyen életjelet nem adott magáról.

A rendőrjárőrök azonnal felismerték a helyzet súlyosságát, és azonnal cselekedtek. Az általuk foganatosított biztonsági intézkedés keretében benyomták a lakóház bejárati ajtaját, majd a fűtetlen lakóházban tartózkodó időskorú személy orvosi ellátásáráról haladéktalanul gondoskodtak.

Szerencsére az orvosi vizsgálat a kihűlés tüneteit nem igazolta, ezért további orvosi ellátás céljából sem kellett az érintettet otthonából elszállítani. Megállapítást nyert továbbá, hogy életkorából adódó mozgásszervi betegsége miatt a lakóházban található kályhába nem tudott az idős férfi tüzet rakni.

Az intézkedő rendőrök mielőtt távoztak, felkérték az időskorú férfi lakókörnyezetében élőket, hogy az elkövetkező napok meteorológiai előrejelzéseire figyelemmel, fokozott figyelmet fordítsanak szomszédjukra.

A felhívás eredményesnek bizonyult, mivel az esetet követő napon az időskorú férfi már meleg lakásban fogadta a hatóság képviselőit.


Hétvégi kronológia – küzdelem a hideggel szemben:

Február 3-án, pénteken délben a Miskolci Vöröskereszt tett bejelentést a rendőrségre és kérte, hogy a nagy hidegre való tekintettel egy cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló miskolci férfi életkörülményeit ellenőrizzék a rendőrök. Ennek során a tapasztaltak miatt a férfit a Vöröskereszt munkatársai hajléktalan szállóra szállították.

Koradélután ismeretlen személy tett bejelentést a rendőrségre, hogy a Miskolc, Csabavezér úton egy 60 év körüli férfi erősen ittas állapotban a földön fekszik. Nevezetten sérülés nem volt, de meleg helyre akart menni, mert nagyon átfagyott. A személyt a helyszínre hívott mentők kórházba szállították.

Délután a rendőrjárőr egy miskolci söröző előtt, erősen ittas állapotban, a földön fekve talált egy 55 éves miskolci férfit, akin látható sérülés nem volt. A személy ittasságából kifolyólag a helyszínről eltávozni nem tudott, valamint fájlalta a kezét, ezért a kiérkezett mentősök a férfit kórházba szállították.

Szintén délután a Szendrői Gyámhivatal dolgozói kértek rendőri segítséget egy gyermekkorú személynek a Miskolci Gyermekvédelmi Központba történő beszállításához, mivel lakhelyének ellenőrzésekor a gyámhivatal nevezett életére veszélyes körülményeket talált.

Délben egy edelényi nő tett bejelentést az Edelényi Rendőrkapitányságra, mert tüzelőjük elfogyott és anyagi helyzetük nem engedi meg, hogy vásároljanak, ezért kérte a rendőrség segítségét, hogy gyorssegélyként tüzelőhöz jussanak. A rendőrök értesítették Edelény város Polgármesterét, aki egy köbméter tűzifa kiszállításáról intézkedett a rászorulók részére.

Koraeste információ merült fel arra vonatkozóan, hogy Szerencsen egy egyedülálló idős hölgy él, aki nem tud magáról gondoskodni. Az időjárási viszontagságok miatt a járőrök leellenőrizték a lakás fűtését, mely során megállapítást nyert, hogy semmilyen módon nincs fűtve, a vízcsap el van fagyva, a bent lévő műanyag vödrökben a víz be van fagyva. A személy beszállításra került a Szerencsi Rendőrkapitányságra. A hölgyet a kiérkező ügyeletes orvos megvizsgálta, majd mentővel kórházba szállították.

Koraeste egy miskolci férfi kért intézkedést, mert egy ittas személyt az út mellett a földön fekve talált, majd haza kísérte, de az ingatlanban nem volt fűtés. A férfit végül a mentők kórházba szállították további ellátás céljából.

Este két miskolci lakos (egy férfi és egy nő) ittas állapotban a földön feküdt egy gyógyszertár előtt. Mindkettőjüket a mentőszolgálat munkatársai elszállították további ellátás céljából.

Este egy miskolci közintézmény mellett két hajléktalan személy a földön feküdt. A kiérkező rendőrjárőr egy közeli melegedő helyiségébe kísérte őket, ahol átadta őket az illetékes önkormányzati képviselő részére.

Este egy férfi megjelent az Ózdi Rendőrkapitányságon, mert a nap folyamán mentőszolgálat betegsége miatt beszállította Ózdi kórházba, azonban pénz nélkül nem tudott hazajutni. Biztonsági intézkedés keretében a járőrök a férfit hangonyi lakására szállították.

Éjfél előtt Járdánháza belterületén egy férfi ittas állapotban botladozva haladt az út szélén gyalogosan. A járőrök intézkedés alá vonták, melynek során kiderült, hogy gyalog akart a 15 km-re lévő lakásába eljutni, ezért őt biztonsági intézkedésként Ózdi lakására szállították.

Február 4-én, szombaton reggel hat órakor a járőrök Felsőzsolca belterületén, az út melletti árokban egy 55 éves ittas állapotban lévő férfit találtak, akit a kihűlés elkerülése érdekében mentővel kórházba szállítattak.

Reggel az Encsi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja leellenőrizte Encs-Fügöd község idősek lakta ingatlanait, melynek során megállapítást nyert, hogy 15 lakásban a vezetékes víz elfagyott, valamint a községben a közkutak sem működnek. A község jegyzőjével felvette a kapcsolat, majd rendőrségi szolgálati gépjárművel gondoskodtak az ivóvíz ellátásáról.

Koradélután az Encsi Rendőrkapitányság járőrei ellenőrizték Boldogkőújfaluban az idősek lakta ingatlanokat. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy egy 65 éves helyi férfi fűtőanyaggal nem rendelkezik, magáról gondoskodni nem tud, elhelyezése nem megoldható. A személyt a járőrök a Miskolci Krízis Központba szállították.

Ugyancsak koradélután Miskolc, Szentpéteri kapuban egy 58 éves ittas férfi feküdt a földön. A személyt mentővel a kórház sürgősségi osztályára szállították további ellátás céljából.

Délután az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei észlelték, hogy egy 42 éves helyi lakos Ózdon egy üzletház oldalánál ül. Az intézkedés során megállapították, hogy kezei fagyott állapotban voltak. A személyt mentőautóval kórházba szállították.

Eeste a Miskolc Rendőrkapitányság és a Szerencs Rendőrkapitányság járőrei által lezárásra került a 37 sz. főút a Gesztelyi körforgalomtól a Bekecsi elágazásig, mivel a főutat csak úgy tudta a közútkezelő megtisztítani, ha azon nincs járműforgalom.

Este a Kiscsécs – Girincs közötti útszakaszon elakadt egy szerződéses járatú autóbusz, amin 19 fő utazott Tiszaújvárosba. Az utasokat a tűzoltók segítségével a járőrök kimentették az elakadt járműből és beszállíttatták őket Kesznyétenbe, ahol az óvodában kerültek elhelyezésre.

Koraeste Nyékládháza, Lensz Tanya felé vezető úton a járőrök egy behavazott, földön fekvő személyt találtak, aki kihűlt állapotban, magatehetetlenül feküdt. Mint utóbb kiderült, a 60 éves férfi néhány órával azt megelőzően a csúszós úton elesett, és nyílt bokatöréses sérülést szenvedett. A járőrök a férfit mentőautóval kórházba szállítatták.

Este Mályiból a járőrök mentővel szállíttattak kórházba egy 53 éves helyi férfit, aki az út szélén ült és fájlalta a lábát.

Február 5-én, vasárnap korahajnalban egy 31 éves sátoraljaújhelyi férfi testvérével összeveszett, eljött lakásukról és nem volt hova mennie. A személyt a járőrök a Cigándi Művelődési Házban helyezték el.

Hajnalban a Hidasnémeti és Zsújta közötti útelágazásban a járőrök találtak egy lerobbant, műszaki hibás kamiont, amit a jármű vezetője nem tud beindítani, és a fűtése sem működött. A kamionost beszállították Hidasnémetibe, hogy átmelegedjen.

Délelőtt Hejőpapi körzeti megbízottja a Hejőbába és Hejőpapi közötti útszakaszon a hóban elakadva talált egy nyitott állapotban lévő személygépkocsit. A gépjármű tulajdonosa feltalálását követően elmondta, hogy előző nap lerobbant az autója, ezért otthagyta, a központi zár pedig elromlott, emiatt nem tudta lezárni azt. Ezt követően a járőrök segítséget nyújtottak a gépjármű haza vontatásában.

Este az Ózdi Rendőrkapitányság járőrei a város belterületén egy út szélén fekvő 45 éves ittas állapotban lévő férfit találtak, akit a kihűlés elkerülése érdekében mentővel kórházba szállíttattak.

Este az Edelényi Rendőrkapitányság járőrei a Családsegítő Központ bejelentése alapján mentek ki Borsodszirák egyik családi házához, ahol a fűtetlen, áramellátás nélküli lakásban, fekve találák az ott lakó, beteg férfit. A járőrök haladéktalanul gondoskodtak a férfi orvosi ellátásáról és intézkedtek annak kórházba szállításáról.

A mentőszolgálat Sátoraljaújhelyi diszpécsere február 03-án késő este értesítette a Szerencsi Rendőrkapitányság ügyeletét, hogy a Mezőzombor egyik családi házához kiérkező mentők az ottlakó 58 éves férfit lakásának az udvarán holtan találták. Az orvos az idegenkezűséget kizárta, a halál okaként ittasságból eredő elesést, majd azt követő kihűlést jelölte meg.

Információs háttér.

A tartósan hidegre fordult időjárás következtében megyénkben a rászorulókat, elesetteket, magányosan élőket, valamint a hajléktalanokat ismételten fenyegeti a kihűlés veszélye. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és szervei a szélsőséges téli időjárási körülmények között is megfelelő szociális érzékenységgel közreműködnek a probléma megoldásában.

Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső, valamint egyéb okból rászorult személyek megsegítésére.

Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a fedél nélkül élő hajléktalanokat, és minden más arra rászoruló személyt!

A rendőrség felkészült a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásának segítésére, amelynek érdekében együttműködik a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, a Közterület Felügyelet, a Természetvédelmi Őrszolgálat, és a polgárőrség munkatársaival, illetve jól működő kapcsolatrendszert épített ki az ügyeleti és a hajléktalan ellátó intézmények diszpécser központjai között. A szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalan mentővel történő elszállíttatásáról.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly télen összesen 20-an veszítették életüket kihűlés miatt, ezzel szemben a jelenlegi hideg évszakban tizenhárman haltak meg. A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen fordultak elő ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban történt kihűlések is előfordultak.

A rendőrség kéri a lakosság segítségét, amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, 112-es telefonszámokon.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek