2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kulcs a biztonsághoz! – ELBIR bűnmegelőzési hírlevelek!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya elkészítette és megküldte az érintetteknek az aktuális bűnmegelőzési témájú hírleveleit. Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) 2011. májusi száma a korábbiakhoz hasonlóan részletes, szakmai tájékoztatást ad különböző célcsoportok számára.


A lakásbetörések jellemzői és megelőzésének módjai

Magyarországon évente mintegy húszezer lakást, lakóházat törnek fel, azaz mintegy 20 percenként történik betöréses lopás hazánkban. Az okozott kár átlagban 250 ezer forintot tesz ki, mely több mind egy havi átlagfizetés. A jogsértéseket döntően a délelőtti időpontban hajtják végre, amikor a sértettek általában távol vannak. A lakásbetörések jellemzőit és megelőzésének módjait szedte csokorba a Lakossági hírlevél májusi száma.

A kiskorúak gyermekvédelmi intézményből történő engedély nélküli eltávozásának rendőrségi vonatkozásai.

A gyermek- és fiatalkorú személyek eltűnésével kapcsolatban indított közigazgatási hatósági eljárások számában a statisztikai adatok szerint a tavalyi évhez hasonlítva 25%-os növekedés tapasztalható. Az egyre súlyosbodó helyzet megoldása érdekében a rendőrség javaslata továbbra is az, hogy tegyünk közösen lépéseket az érintett kiskorúak speciális gyermekvédelmi intézménybe történő elhelyezésére. A főkapitányság több olyan intézkedést tett az elmúlt időszakban, melyek segítségével csökkenteni próbálja a szökésben lévő kiskorúak számát. A témát illetően részletes tájékoztatást ad az érintetteknek a Polgármesteri hírlevél aktuális száma.


Kulcs a biztonsághoz!

A Rendészeti hírlevél májusi kiadványa a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésének alapvető ismereteit tartalmazza. Tanácsokat ad például a zseblopás elkerülése érdekében. Segítségével lehetőség nyílik a lakások biztonsági szintjének egyszerű felmérésére. Ezen túlmenően a gépkocsi feltörések, gépkocsi lopások megelőzése érdekében ad hasznos tippeket.

Információs háttér:

A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére 2005. júliusában jött létre az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR).

Az ELBIR lényege, hogy a rendőrség elektronikus levelezés (e-mail) útján juttatja el az önkormányzatok és azok szakintézményei, valamint a polgárok rendszerben regisztrált tagjai részére a mindig aktuális bűnmegelőzési információkat. A hírlevelek korábbi számai, valamint egyéb hasznos információk is megtekinthetők a honlapjának címén.

A B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK. Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek