2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Közös az érdekünk! – Kiadvány a vasúti lopások megelőzésére

Közös az érdekünk! – Kiadvány a vasúti lopások megelőzésére

Ha utaznak, se adják oda az értékeiket! A vasúton, pályaudvarokon történt különböző bűncselekmények visszaszorítása érdekében adott ki bűnmegelőzési kiadványt a Miskolci Rendőrkapitányság Vasúti Rendőrőrse.

 

Egy Budapestre induló gyorsvonatra szállt fel egy férfi és kisvártatva már egy utas készpénzével és személyes irataival együtt ugrott le vagonról. A gyors vizitről szerencsére a megkárosított utas azonnal értesítette a rendőrséget, akik még a miskolci Tiszai pályaudvaron elfogták a lopással gyanúsítható ózdi férfit.

Az ilyen és hasonló bűncselekmények visszaszorítása érdekében a Vasúti Rendőrőrs tájékoztató brosúrát adott ki, amelyen hasznos információk olvashatóak. A képekkel illusztrált kiadvány olyan bűnmegelőzési tájékoztató, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy utazás közben hogyan előzhetjük meg a pályaudvarokon, vonatokon elkövetett lopásokat.

Egy részlet a készletből:
„Búcsúzkodás a vonat indulása előtt: ha csomagjait felrakja a vonatra, majd lemegy elbúcsúzni, ez alatt a csomagja őrizetlenül marad! Utazás során például cigarettázás, illemhelyre távozáskor vegye számításba, hogy a tolvajoknak egy perc is elég a lopáshoz”!

Fogas-fogás
A rendőrségi tapasztalatok szerint a vasúton utazók értékéinek jogtalan eltulajdonítására specializálódott elkövetők – a legtöbb esetben – jól szituáltak, a külső és felületes szemlélőben nem keltenek gyanút. Általános módszerük szerint felszállnak az adott és még a peronon várakozó vonatra, a csomagtartóra teszik üres táskájukat, amiben látszólag keresnek valamit. S mindeközben már a másik táskából lopják el az értékeket. A fogasokon őrizetlenül hagyott kabátokkal hasonló trükköt alkalmaznak az elkövetők. A rendőrség kéri, hogy a közösségi járműveken utazók fordítsanak, fokozott figyelmet értékeikre!

Tanácsok – részlet a kiadványból
Legyen gyanakvó, ha felszállás közben meglökik azonnal ellenőrizze az értékeit, illetve nézze meg ki lökhette meg. A pontos személyleírással segítheti a rendőrség munkáját.

Ne késsen! Az idő és a rendőrség is Önnek dolgozik!
A fent említett bűncselekmény eredményes felderítéshez többek között hozzájárult az is, hogy miután a sértett észlelte a bűncselekmény elkövetését azonnal értesítette a rendőrséget! A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző bűncselekmények felderítését pozitívan befolyásolja, ha az érintettek, sértettek, a szemtanúk a rendőrségen mihamarabb megteszik bejelentésüket az esetről, akár személyesen, vagy az ingyenesen hívható segélyhívó számokon: 107, 112.

Információs háttér:
A bűnmegelőzést szolgáló kiadvány a MÁV Start Zrt. és Miskolc Megyei Jogú Város támogatásával készült.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…