2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Kifüggesztett: A garázda személyeknek számolniuk kell a következményekkel!

Kifüggesztett: A garázda személyeknek számolniuk kell a következményekkel!

A garázda jellegű erőszakos cselekmények súlyos következményeire felhívó – képekkel illusztrált matricát függesztettek ki elsőként egy miskolci italboltban. A képes regény többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a garázda elkövetőknek a büntetési tételek mellett számolniuk kell az estleges kórházi ellátás számláival is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a már korábban bevezetett „Nehéz út” településbiztonsági program részeként dolgozta ki a projektet. Célja az erőszakos-garázda jellegű bűncselekmények közül az elszaporodó garázdaság és ezen belül a lakosság szubjektív biztonságérzetét negatív irányban befolyásoló, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett minősítő esetek megelőzése.

Az „Ital-Vita-Vitalitás” című bűnmegelőzési program főbb elemeit Dudás Péter r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának mb. vezetője dr. Csiba Gáborral a Borsod-A-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosával közösen ismertette és indította útjára 2012. október 10-én.

Matrica a garázdaságok megelőzésére!

A konfliktushelyzetet kezelni nem tudó, általában halmozottan hátrányos helyzetű rétegben a problémamegoldás egyik jellemző módja a megtorlás, az, hogy a vitában résztvevő személyek „egymásnak esnek”. Sok esetben a kocsmában, vagy más környezetben, de elsősorban az italozó életvitelhez kapcsolódóan kialakult családi, baráti konfliktusok veszekedésből, verekedésből garázdaságba csapnak át. A helyszínre érkező „segítség” vagy a visszavágás reményében baltával, fejszével, bottal és kaszával bekövetkező csoportos „családlátogatás” nem a jó szándék által vezérelve, hanem a sérülés, és rongálással járó kár okozása érdekében történik. A konfliktusok végeredményét pedig végül a kórházban kezelik. Éppen ezért a kórház igazgatója a garázda jellegű bűncselekményekkel összefüggésben felmerülő kórházi kezelésekről és azok finanszírozási kérdéseiről, a költségek megtéríttetéséről adott a többek között tájékoztatást. Leképezve például, hogy egy orrcsonttörés is akár százezer forintos számát eredményezhet.

A bűnmegelőzési matrica képei azok számára is értékelhető információval bírnak, akik kevésbé jártasak a Büntető Törvénykönyv paragrafusai közt. Így a különböző csatornákon a végpontokhoz – italkimérésekhez – eljuttatott propaganda anyag képletesen és érthetően vázolja fel, hogy egy-egy garázda esemény milyen súlyos és széleskörű – komoly anyagi vonatkozású – következményekkel is jár.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a komplex program keretében a napokban olyan hírlevelet is eljuttat majd az iskolákhoz, amelyben többek között szöveges matematikai példák keretében mutatja be a garázda jellegű bűncselekmények úgymond forintosított következményeit.

Információs háttér:

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 68. § (1) bekezdése kimondja, hogy „Aki az egészségbiztosítási ellátásra jogosult betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért vagy haláláért felelős, köteles az emiatt nyújtott egészségbiztosítási ellátást megtéríteni. A megtérítési kötelezettség olyan mértékben áll fenn, amilyen mértékben a felelősség megállapítható. Az OEP a kórházak adatszolgáltatása alapján megfizetési eljárást kezdeményez a jogerősen elítélttel szemben. Közigazgatási eljárás keretében fizetési meghagyást ad ki.

A B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek