2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le idén a vám- és pénzügyőrség
Kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le idén a vám- és pénzügyőrség

Kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le idén a vám- és pénzügyőrség

Kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le idén a vám- és pénzügyőrségA tavalyihoz képest kevesebb alkalommal és kevesebb mennyiségben foglalt le tiltott pirotechnikai terméket a vám- és pénzügyőrség idén – mondta Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A vám- és pénzügyőrség raktáránál tartott tájékoztatón a szóvivő azt mondta, ez az elmúlt évek szigorú ellenőrzésének köszönhető. Sipos Jenő beszámolt arról is, hogy a lefoglalt tiltott pirotechnikai termékek – mint például a petárda – 90 százaléka a Távol-Keletről származik.

Szollár Domokos kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: petárdázni 2005 óta tilos Magyarországon, de a jogszabályban engedélyezett szilveszteri tűzijátékok hétfő óta megvásárolhatók.

A jogszabály a fényt alig produkáló, de jelentős hanghatást előidéző termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket – ilyen például a tortagyertya -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú és nem teljesen tiltott tűzijátéktermékeket – mint amilyen a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, a bombettatelep -, amelyek hanghatása a látványhoz képest nem jelentős – csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken, nagykorúak vásárolhatnak.

A jogszabályban engedélyezett pirotechnikai termékeket szilveszterkor 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt termékeket, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, ami miatt a bírság több százezer forint lehet.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek