2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Jó időben a rossz idő előtt

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Rendőrségi tanácsok a közlekedőknek.
A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb problémát többnyire a változó tapadó-képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Így a megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzetek elé állíthatja a járművezetőket. Fel kell tehát készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő gyakorlatot igényelnek. Az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik féllel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

A rendőrségi tapasztalatok szerint az őszi hónapokban emelkednek a gyalogos és kerékpáros elütések. Figyelemmel kell lenni arra például, hogy a korai sötétedés, az évszakra jellemző esőzések, a köd, a párásodás jelentősen befolyásolják a láthatóságot. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között eltűnnek a színek, az árnyalatok, összemosódnak az alakok, nehezebb felmérni a távolságokat. Ilyen körülmények között még nehezebb észrevenni az úton, vagy annak a szélén közlekedőket. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során! Egy fényvisszaverő eszközzel, láthatósági mellénnyel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat.

A közelmúltban több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt közútjainkon, amelynek gyalogos volt az okozója, vagy részese. Annak ellenére, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozó összegzett baleseti statisztikai adatok jelenleg kedvező tendenciát mutatnak, a gyalogos balesetek tekintetében azonban az eset számok növekedéséről lehet számot adni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, alkalmazkodjanak a megváltozott látási és útviszonyokhoz, különös  az esetleges ködös, esős, párás időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén (lakott területen, illetve lakott területen kívül is) a figyelmetlenül, a környezetbe beolvadó úttestre lépő gyalogosokra is.

Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozó körülményekre és természetesen a gyalogosok se feledkezzenek meg testi épségük védelmét szolgáló láthatósági mellények, eszközök viseléséről!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…