2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Januárban fokozott közúti ellenőrzések Borsod-Abaúj-Zemplénben is
Kislányát kényszerítette lopásra

Januárban fokozott közúti ellenőrzések Borsod-Abaúj-Zemplénben is

Januárban fokozott közúti ellenőrzések Borsod-Abaúj-Zemplénben is A tavalyi év  „baleseti térképe” már kirajzolódott, melynek alapján elmondható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a közlekedésbiztonság javulása 2009-ben is folytatódott. A megyére is kiterjedően a mai naptól induló és a hónap végéig tartó, országos fokozott közúti közlekedési ellenőrzések nem titkolt célja az elért eredmények megtartása, a közlekedésbiztonságra fokozott veszélyt jelentő személyek kiszűrése.

 

Baleseti térkép – számadatokkal

Borsod-Abaúj-Zemplénben a 2009-ben bekövetkezett személyi sérüléses balesetek száma 12 %-kal (1.010 – 884) csökkent 2008-hoz képest. Ezen belül a halálos kimenetelű balesetek száma 30 %-kal (47 – 30), a súlyos sérüléses balesetek száma 16 %-kal (345 – 289), a könnyű sérüléses balesetek száma pedig 9 %-kal (618 – 562) csökkent. A megyében közlekedési balesetben meghalt személyek száma a 2008. év adataihoz képest 51 főről 42 főre csökkent.

Pozitív kép rajzolódik ki az ittas járművezetés alakulásában is. A „Zéró  tolerancia” elv alkalmazása, a jogszabályi változások és a közúti ellenőrzések együttese az ittasan okozott balesetek alakulására kedvező hatással voltak. Az előző év adataihoz képest az ittasan okozott közúti balesetek számában mintegy 3%-os (143- 139) csökkenést sikerült elérni.

Aki elindult biztonságban haza is érjen! – Fokozott ellenőrzések a közlekedésbiztonsági helyzet további javítására

 

A fokozott ellenőrzések végrehajtásával a rendőrség kiemelt célja a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

 

Az ellenőrzések során  általános feladatként kerül végrehajtásra:

  • a sebességtúllépést elkövető járművezetők;
  • az ittas vagy bódult állapotban közlekedők;
  • valamint a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági övet, gyermekbiztonsági rendszert) nem használó járművezetők, illetve utasok ellenőrzése.

 

A fentieken kívül kiemelt figyelmet fordítunk:

  • a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő tehergépjárművek, autóbuszok;
  • a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevő járművezetők vezetési és pihenőidejének;
  • a nehéz tehergépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések, a túlméret, túlsúly, valamint;
  • a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzésére.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a Rendőrség az ellenőrzéseket a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Vám- és Pénzügyőrség, a Katasztrófavédelem szakembereivel összehangoltan, a helyi Polgárőr szervezetek bevonásával hajtja végre.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei RFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek