2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Ittas vezetők, sutba dobott jogosítványok

Természetes igény, hogy a nyári szabadságolások ideje alatt az emberek szeretik kötetlenül, lazább keretek között tölteni a kikapcsolódásra szánt időt. Sajnálatos módon néhányan ezt a hozzáállást felelőtlenül és megengedhetetlenül a közutakra is próbálják kiterjeszteni.

 
Az alkohol és más tudatmódosító szerek vezérelte járművek és vezetőik kiszűrése érdekében a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság az ilyen szempontból „frekventált” hétvégéken fokozottan ellenőrizte és ellenőrzi a közutak közlekedésre alkalmatlan résztvevőit. A csaknem magunk mögött tudott július hónapban Borsod-Abaúj-Zemplén Megye tíz rendőrkapitányságának munkatársai ezidáig 65 nyomozást rendeltek el ittas járművezetés bűncselekmény gyanúja miatt.


Borgőzös lehellettel a volán mögött – forgalomból kivont személyek

Mindenki okulására az elmúlt napokból álljon itt néhány példa arra vonatkozóan, hogy a közlekedésbiztonságra, a saját és mások életére, testi épségére tekintettel nem lévőket a rendőrség következetesen elszámoltatja. Amellett, hogy az elkövetők jogosítványuknak búcsút mondhattak, velük szemben a hatóság valamennyi esetben büntetőeljárást indított.

–    Gibárt belterületén K.Z.J. 50 éves, helyi lakos 2009. július 26.-án 21 óra körüli időben úgy vett részt személygépkocsival a közúti forgalomban, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztott. Az ellenőrzést követő Seres ethylometer légalkohol mérés szerint nevezett 1,2-1,11 mg/l alkoholos befolyásoltság alatt állt.  

–    Miskolc belterületén 2009.07.26-án 12.00 órakor V.Cs.Sz az általa vezetett személygépkocsival orvosi vélemény alapján szeszes italtól közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt vett részt a közúti forgalomban.

–    Tiszavasvári belterületén 2009.07.21-én 21:50 órakor H. I. az általa vezetett személygépkocsival szeszes italtól befolyásolt állapotban vett részt a közúti forgalomban. A Seres ethylometeren mért eredmény 1,04-0,99 mg/l.

–    Sárospatak belterületén T.Gy. helyi lakos 2009.07.24-én 19:20 órakor az általa vezetett személygépkocsival szeszesitaltól befolyásolt állapotban vett részt a közúti közlekedésben. Az intézkedő rendőr tettenérte és a Sárospataki Rendőrkapitányságra előállította. A mérés eredménye 1,01 mg/l, volt, ami közepes fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg.

–    Arló belterületén V.K 31 éves Ózdi lakos 2009. július 21-én 21 órakor az általa vezetett segédmotorkerékpárral úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. Nevezett személyt az Ózdi Rendőrkapitányságra előállították. A SERES ethylometer készülékkel elvégzett vizsgálat 21.33 órakor 1,31 mg/L, mig 22.06-kor 1.25 mg/L koncentrációt mutatott.

 

Információs háttér:

 Hazánkban a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma európai viszonylatban mérve is magas. Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből 11,8-at okoztak ittasan, 2007-re ez a szám 13,2-re változott. Elmondható, hogy átlagosan minden nyolcadik személysérüléses közlekedési balesetet ittasan okozzák.

Statisztikai adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2009. év első hat hónapjában 418 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, melyekben 16 fő vesztette életét. Összehasonlításképpen 2008. év ugyanezen időszakában a személyi sérüléses balesetek száma 467, az abban elhalálozottak száma 21 fő volt. Az idén bekövetkezett balesetek valamivel több mint 40%-ánál a gyorshajtás, 15 %-nál pedig az ittasság játszott döntő szerepet.

Charta a „Józan közlekedésért”

Az ittas járművezetés veszélyességét felismerve számos szervezet közös kezdeményezésére a Rendőrség 2007. augusztusában útjára bocsátotta a „Józan közlekedésért” elnevezésű Chartát, mely hazánk közlekedés-biztonságának javítását, az ittas vezetés visszautasítását, és ezáltal ártatlan emberéletek megmentését tűzte ki célként zászlójára.

„Tiszta fejjel”

Tiszta fejjel sok mindent nem teszünk meg, amit tudatmódosító szerek hatására sajnos igen. Tiszta fejjel kevesebb a baleset, kevesebb a különösen fájó diszkó-baleset, mely minden alkalommal figyelmeztet bennünket, többet, jobban és hatékonyabban kell foglalkoznunk főképp a fiatalokkal, hogy ne tegyék ki magukat és társaikat felesleges veszélyeknek, ne tegyék kockára az életüket.

A változásokban rejlő visszatartó hatás kiaknázása érdekében a rendőrség tovább kívánja fokozni közúti ellenőrző tevékenységét, hogy kiszűrhesse a forgalomból a szabályos közúti közlekedésre, a felelősségteljes részvételre alkalmatlan személyeket, ezzel megmentve azokat, akik nem csak elindulni, de épségben hazaérni is szeretnének.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…