2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Iskolarendőr a gimiben: közös járőrszolgálatok az iskolakerülők kiszűrésére!

Iskolarendőr a gimiben: közös járőrszolgálatok az iskolakerülők kiszűrésére!

Sátoraljaújhelyen az iskolakerülők kiszűrésére a város három középiskolája, a helyi rendőrkapitányság és a gyermekvédelmi szolgálat a közelmúltban új kezdeményezést indított útjára.

A város három állami fenntartású középiskolájának és kollégiumának vezetői javaslatára 2012. október 01-től kezdődően a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai, az iskolák képviselőivel illetőleg a gyermekvédelmi szakszolgálat ifjúságvédelmi szakreferenseivel közös járőrszolgálatot hajtanak végre iskolaidőben, a tankötelezett tanulók igazolatlan hiányzásának visszaszorítása érdekében.

A közös ellenőrzés eredményeként a körzeti megbízottak – a rendőrségről szóló törvény alapján – ez idáig öt előállítást foganatosítottak, mivel az igazolatlanul hiányzó tanulók a szülői felügyelet alól engedély nélkül kivonták magukat. A megvizsgált esetekben a szülők természetesen mindig abban a hiszemben voltak, hogy gyermekük iskolában tartózkodik.

Az említett esetek mellett a rendőrkapitányság további egy alkalommal élt szabálysértési feljelentéssel a szakképzésben részt vevő tanulók gyakorlati oktatására vonatkozó szabályok megszegése miatt egy gyakorlati oktatóval szemben. A mentor ugyanis a gyakorlati lehetőséget az előzetesen vállalt kötelezettsége ellenére sem biztosította. A tanulókat arra kérte, hogy az iskolába ne menjenek vissza és erről ne értesítsék az osztályfőnöküket.

A végrehajtott közös járőrözések és az annak során tett intézkedések – előállítások és szabálysértési feljelentés – eredményeképpen az intézményvezetők jelzése alapján, jelentősen visszaesett az igazolatlan órák száma a városban tanuló középiskolás diákok körében.

A közös portyákon felül három körzeti megbízott az említett időponttól iskolarendőrként is rendszeres látogatója és kapcsolattartója az adott intézménynek. Az intézményesített kötelék révén az egyenruhások szisztematikusan megjelennek a tanintézményekben, ahol a pedagógusoktól és a diákoktól is információkat kapnak az iskolákban és azok környékén esetlegesen felmerülő jogellenes cselekmények megelőzése érdekében.

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.


Az ellenőrzésről a videót a Zemplén Televízió készítette

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek