2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Intézkedő rendőrökre támadt egy nő Alsózsolcán

Egy ittas nő előbb szomszédait inzultálta, majd a vele szemben intézkedő rendőrökre is rátámadt Alsózsolcán. A támadót a hatóságok őrizetbe vették, ellene hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást. Szombat délután a Miskolci Rendőrkapitányság Felsőzsolcai Rendőrőrsének két körzeti megbízottja bejelentés alapján ment ki intézkedni Alsózsolca egyik családi házához. A bejelentés szerint az 51 éves nő ittas állapotban szomszédaiba belekötött, egyiküket bántalmazta.

A helyszínre kiérkező rendőröket a nő szintén szidalmazta miközben az egyik körzeti megbízottat meg is ütötte.

A járőrőrökre agresszíven rátámadó nőt – ügyészi döntés alapján – a rendőrség bűnügyi őrizetbe vette és vele szemben hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást kezdeményezett a Miskolci Nyomozó Ügyészségen.


Információs háttér:

A Büntető törvénykönyv szigorító rendelkezései szerint két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a hivatalos személy elleni erőszakot intézkedést végrehajtó rendőr vagy pénzügyőr sérelmére követik el.

A rendőrök elleni támadások megelőzésére 2009. szeptemberében „A börtön kapujában” címmel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tájékoztató, figyelemfelhívó brosúrát készített.

Büntető törvénykönyv (Btk.) – Hivatalos személy elleni erőszak

„229. § (1) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.

(3) Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a (2) bekezdésben meghatározott csoport szervezője vagy vezetője, valamint, ha a hivatalos személy elleni erőszakot fegyveresen követik el.

(4) Aki hivatalos személy elleni erőszak elkövetésére irányuló csoportban részt vesz, vétséget követ el, és két évig, a csoport szervezője és vezetője bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt az eljárása miatt bántalmazza, az (1)-(4) bekezdés szerint büntetendő akkor is, ha a bántalmazott a bűncselekmény elkövetésekor már nem hivatalos személy, vagy nem külföldi hivatalos személy.

(6) Aki hivatalos személy elleni erőszakra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(7) Nem büntethető a (4) bekezdés alapján a csoport résztvevője, ha a csoportot önként vagy a hatóság felhívására elhagyja.

(8) Aki az (1)-(3) bekezdés szerinti bűncselekményt külön törvényben meghatározott intézkedést végrehajtó rendőr vagy pénzügyőr sérelmére követi el, az (1) bekezdés esetén egy évtől öt évig, a (2) bekezdés esetén két évtől nyolc évig, a (3) bekezdés esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …

További cikkek