2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Huszonegyre lapot húzott a miskolci zsebtolvaj

Huszonegy évesen 21 lopás róható fel egy miskolci fiatalasszonynak, aki eleddig ötször volt már büntetve. Legutóbb december 10-én egy buszon lépett akcióba, de lebukott. Egy miskolci nő a buszon utazva azt vette észre, hogy a szorosan mellette álló fiatalasszony belenyúl a táskájába. A tolvajnak fondorlatos módon sikerült a járműről elmenekülnie, de nem jutott sokáig, mivel a rendőrök elfogták őt. A gyanúsítottnál megtalálták az ellopott pénzt.

A Miskolci Rendőrkapitányságra előállított 21 éves miskolci nő terhére a gyanú szerint még további 20 hasonló módon elkövetett lopás róható. A tettes főleg tömegközlekedési eszközökön „dolgozott”, de figyelmetlen autósoktól is eltulajdonított különböző értékeket. A gyanú szerint az is előfordult, hogy a miskolci Búza téren babakocsira akasztott táskából emelte ki a pénztárcát.

A Miskolci Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett lopás bűntett, szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás és készpénz helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétség miatt folytat eljárást a 21 éves tettessel szemben. A hatóság az őrizetbe vett nővel szemben előterjesztéssel élt előzetes letartóztatásának bírósági elrendelésére.

Védekezés a zseblopások ellen…

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észre vehető vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is. A PIN-kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett.

Fontos, hogy értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején tartsák, illetve azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Irataikat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.

Ha mégis megtörtént a lopás és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal, mert általában többen és ezáltal erőfölényben vannak! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!

 

a tömegközlekedési eszközökön…

Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Semmiképpen ne tegyék könnyedén a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás vagy várakozás során kerüljék a tülekedést!

Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki vagy épp a nagy értékű mobil telefonjukat látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.

Ha felmerül a gyanú, hogy a villamoson, buszon, vagy vásárlóhelyen zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék a jármű vezetőjének, illetőleg az ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak, és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges hívják a rendőrséget!

Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások! Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén értesítsék a vonatvezetőt (jegykezelőt) és a rendőrséget!

 

a bevásárlóközpontokban…

A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra is, azt soha ne külső, látható helyen hordják!

Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékozónál is előfordulnak. Kevesen figyelnek rá, pedig a nyakban viselt értékek (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szinte felkínálják magukat a tolvajoknak!  Ezeket diszkréten, a ruha alatt célszerű viselni.

Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire, és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék! A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes, és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek