2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Hatékony együttműködés a schengeni belső határokon

Több uniós tagországból érkező, ezret meghaladó számú megkeresést teljesítettek tavaly a Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyen a magyar és a szlovák rendőrök. Az elmúlt héten Sátoraljaújhelyben megtartott 2010. évet értékelő sajtónyilvános értekezleten mind a magyar mind a szlovák szervek képviselői egyaránt hatékonynak és eredményesnek ítélték a kapcsolattartási pont munkáját.

A Sátoraljaújhelyi Magyar-Szlovák Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely (KKSZH) 20010. évi tevékenységét értékelő értekezletére a sajtó munkatársainak jelenlétében került sor.

Az értekezleten magyar részről Dr. Gál Károly r. alezredes, a B-A-Z. MRFK Ügyeleti Osztály vezetője többek között elmondta: az un. Schengeni kiegyenlítő kompenzációs intézkedések egyik fontos elemét képezi a KKSZH működése. Sátoraljaújhelyben kiválónak mondható az együttműködés a magyar és szlovák szervek között, soron kívül, problémamentesen, gördülékenyen tudta mindkét fél teljesíteni a különböző hatóságok részéről érkező megkereséseket.

Gergely Attila r. alezredes, a KKSZH magyar oldali vezetője kifejtette: a 2009-es évhez képest mintegy negyedével nőtt a megkeresések száma, tavaly több mint ezer megkeresést teljesített a szolgálati hely. Ezek között természetesen a magyar illetve szlovák vonatkozású információ-átadás dominált, de lengyel, szlovén és román hatóságokkal is történt információcsere a kapcsolattartási ponton keresztül.

JUDr. Jana Baranová alezredes, a Kassai Kerületi Rendőr Igazgatóság Igazgatója elmondta: példaértékűnek mondható a kapcsolat a magyar-szlovák szervek között. Fontosnak tartja a szolgálati hely feladatait, tevékenységét. Hozzátette, hogy az eredményekből látszik a jól működő kapcsolat, kívánja, hogy az együttműködés az elkövetkezendőkben is ilyen hatékony legyen.

 

Információs háttér:

A KKSZH. elődjét először a francia – német határon – Strassbourgban – hozták létre 1989-ben. A Sátoraljaújhelyi Kapcsolattartási Helyet Európában a 31-ként állították fel, amely 2007.07.01-től üzemel folyamatos nyitva tartással. Szlovák viszonylatban Rajkán és Balassagyarmaton működik még ilyen szervezeti egység. A kapcsolattartási hely folyamatosan, 24 órás állandó nyitva tartással üzemel, feladata főként a hatóságok közötti nemzetközi gyors információcsere és együttműködés.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…