2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Hatékony együttműködés a schengeni belső határokon

Több uniós tagországból érkező, mintegy ezres nagyságrendű megkeresést teljesítettek tavaly a Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyen (KKSZH) a magyar és a szlovák rendőrök. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon megtartott 2012-es évet értékelő értekezleten mind a magyar mind a szlovák szervek képviselői egyaránt hatékonynak és eredményesnek ítélték a kapcsolattartási pont munkáját.

Az értekezlet magyar részről dr. Vereceki Csaba r. dandártábornok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője többek között elmondta: az úgynevezett Schengeni kiegyenlítő kompenzációs intézkedések egyik fontos elemét képezi a KKSZH működése. Az adatok és a tények azt bizonyítják, hogy kiváló az együttműködés a magyar és szlovák szervek között. Amit az is bizonyít, hogy soron kívül, problémamentesen, gördülékenyen tudta mindkét fél teljesíteni a különböző hatóságok részéről érkező megkereséseket.

Juraj Bukus ezredes a Kassa Kerületi Rendőr Igazgatóság vezetője méltató szavaiban megemlítette, hogy példaértékűnek mondható a kapcsolat a magyar-szlovák szervek között. Jellemzően mindössze pár óra leforgása alatt érdemi információcserére kerül sor a két állam rendőrei részéről. Kiemelte azt is, hogy 2013-ban Kassa lett Európa Kulturális Fővárosa így a zökkenőmentes együttműködésben és a gyors információcserében a KKSZH továbbra is nagy szerepet játszik.

KKSZH a tények tükrében:

Az elmúlt évben a segítségnyújtásokat leggyakrabban az útlevelekben található bejegyzések lefordítása, közúti baleseteknél tolmácsolási feladatok ellátása, az államhatárral kapcsolatos információk továbbítása, a Tisza-folyón közlekedő (úsztatott) tárgyak, csónakok helyzetének jelzése, közös járőrszolgálatok koordinációja, eltűnt személyek felkutatására tett intézkedések információjának átadása-átvétele tette ki.

A megkeresések döntő többsége azért keletkezett, mert például az érintettek otthon hagyták az okmányaikat, vezetői- forgalmi engedélyeiket. A KKSZH által lebonyolított ügyek zömében valamilyen bűncselekményhez kapcsolódnak (lopás, csalás, sikkasztás, embercsempészés, emberkereskedelem, tartás elmulasztása, valamint visszaélés kábítószerrel).

Információs háttér:

A KKSZH. elődjét először a francia – német határon – Strassbourgban – hozták létre 1989-ben. A Sátoraljaújhelyi Kapcsolattartási Helyet Európában a 31-ként állították fel, amely 2007.07.01-től üzemel. A kapcsolattartási hely folyamatosan, 24 órás állandó nyitva tartással operál, feladata főként a hatóságok közötti nemzetközi gyors információcsere és együttműködés.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…