2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Hableány tragédia

Már egy 1959-es hajózási szabályzat is rendelkezik a közlekedő hajók személyzetének szükséges létszámáról.

Most, hogy folytatódik a Hableány katasztrófa tárgyalása, és a balesetért nagy valószínűség szerint felelősséggel tartozó  ukrán kapitány ügyvédje, úgy kívánja védence cselekményének súlyosságát csökkenteni a bíróság előtt, hogy felhozza a Hableány legénysége eggyel kevesebb volt az előírtnál.

Véletlenül találtunk egy 1959-ben kiadott Hajózási szabályzatot, a  Duna Magyarországi szakaszára és az egyéb hajózható belvizeken közlekedő hajókra.

Ennek függelékében a következőt fedeztük fel.

„A Kormány 28/1959 (V. 9.) számú rendelete a vízi közlekedés rendjét sértő cselekmények szabálysértéssé nyilvánításáról.

2. paragrafus. Amennyiben a cselekmény büntető rendelkezés alá nem esik, szabálysértést követ  el és 1000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a hajóparancsnok,  (hajóvezető, kishajóvezető , tutajvezető) aki  a Hajózási Szabályzat  1-es pontjának 6. cikkének 1-es paragrafusában foglaltak ellenére  kisebb létszámú személyzettel hajózik, mint amilyen létszámú személyzetet a hatóság az adott hajóra megállapított.”

Ebből látható, hogy már 62 évvel ezelőtt is különös figyelemmel voltak a hajózási szabályok alkotói, a közlekedő hajókon szolgálatot teljesítők létszámára.

Azonban továbbra is az a véleményünk, hogy nagyon másodlagos volt a baleset bekövetkeztében az a tény, hogy az előírtnál eggyel kevesebb matróz volt a Hableány sétahajón. Ha két matróz van, akkor is bekövetkezett volna a baleset. A korabeli szabályzatot csak érdekességként idéztük.

 

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…