2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Górcső alatt a szállítók – TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

Górcső alatt a szállítók – TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

A háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a tehergépjárművek átfogó ellenőrzésére terjed ki.

A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation Truck” nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés 2011. február 17-19. között a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi tehergépjárművekre egyaránt kiterjed. Az akció során a rendőrök különösen a napi valamint heti pihenőidők-, továbbá a tehergépjárművek műszaki állapotára vonatkozó előírások betartását ellenőrzik.

Az ellenőrzés Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, a ki-, illetve bevezető útszakaszokra, valamint a megye területét érintő gyorsforgalmi és autópálya szakaszokra terjed ki. A végrehajtásban valamennyi Rendőrkapitányság, a megyei Forgalomellenőrző Alosztály, az Emődi Autópálya Alosztály, valamint a bevetési szolgálat munkatársai vesznek részt. Az akcióban a rendőrség együttműködik a Polgárőrség, a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal illetékes munkatársaival.

 

Információs háttér:

A tehergépkocsik közlekedésének átlagot meghaladó biztonsági kockázata van, hiszen a méretüknél és tömegüknél fogva egyaránt legnagyobbnak számító járművekkel szemben a közúti közlekedés más résztvevői lényegesen védtelenebbek.

A tehergépkocsival történő áruszállítás folyamatos térnyerése Magyarországon is megfigyelhető. A tavalyi év első három negyedévében az árutömeg 72 %-át közúton, 16 %-át vasúton, és 12 %-át egyéb (vízi, légi, csővezetékes) módon szállították.

A KSH adatai szerint hazánkban 2009. december 31-én 3,6 millió közúti gépjármű volt forgalomban, ebből csaknem 420 ezer db tehergépjármű.

A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodást (AETR) hazánkban a 2001. évi IX. törvénnyel hirdették ki. Az AETR részletesen meghatározza közúti forgalomban résztvevő tehergépjárművek vezetőinek engedélyezett vezetési idejét, továbbá a részükre kötelezően biztosítandó pihenőidőt.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …

További cikkek