2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Górcső alatt a szállítók – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Górcső alatt a szállítók – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció keretében Borsod-Abaúj-Zemplénben is átfogó ellenőrzés alá vonták a tehergépjárműveket.

A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation Truck” nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés 2011. február 17-19. között a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi tehergépjárművekre egyaránt kiterjedt. Az akció során a rendőrök különösen a napi valamint heti pihenőidők-, továbbá a tehergépjárművek műszaki állapotára vonatkozó előírások betartását ellenőrizték.

Az akcióban a rendőrség együttműködött a Polgárőrség, a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal illetékes munkatársaival.

A végrehajtott akció eredményeként a megyében 315 magyar és 103 külföldi felségjelzésű tehergépjárművet vontak ellenőrzés alá a rendőrök.

 

Az ellenőrzés eredményeként:

– 83 fővel szemben 683.000.- Ft helyszíni bírságot szabtak ki,

– 31 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást (ebből 3 esetben ittas járművezetés szabálysértése miatt),

– 43 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást (10 esetben sebességtúllépés, 9 esetben tiltott helyen történő megállás, 3 esetben tilos jelzésen történő áthaladás, 21 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, valamint mobiltelefon vezetés közbeni használata miatt)

– a helyszínen 6 forgalmi engedélyt és 1 vezetői engedélyt vettek el,

– 3 közlekedési baleset helyszínén foganatosítottak intézkedést,

– további intézkedésre 2 főt állítottak elő.

– vezetési és pihenő időkkel/tachográffal kapcsolatos szabályszegés miatt 5 esetben kellett intézkedni.

Információs háttér:

A tehergépkocsik közlekedésének átlagot meghaladó biztonsági kockázata van, hiszen a méretüknél és tömegüknél fogva egyaránt legnagyobbnak számító járművekkel szemben a közúti közlekedés más résztvevői lényegesen védtelenebbek.

A tehergépkocsival történő áruszállítás folyamatos térnyerése Magyarországon is megfigyelhető. A tavalyi év első három negyedévében az árutömeg 72 %-át közúton, 16 %-át vasúton, és 12 %-át egyéb (vízi, légi, csővezetékes) módon szállították.

A KSH adatai szerint hazánkban 2009. december 31-én 3,6 millió közúti gépjármű volt forgalomban, ebből csaknem 420 ezer db tehergépjármű.

A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodást (AETR) hazánkban a 2001. évi IX. törvénnyel hirdették ki. Az AETR részletesen meghatározza közúti forgalomban résztvevő tehergépjárművek vezetőinek engedélyezett vezetési idejét, továbbá a részükre kötelezően biztosítandó pihenőidőt.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…