2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

„Forgács László” rendőrségi labdarúgó emléktorna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. február 9-én tizenharmadik alkalommal rendezi meg Tiszaújvárosban, a Forgács László Labdarúgó Emléktornát.
A sportrendezvény méltóképpen állít emléket egy olyan volt rendőri vezetőnek, aki a szakmai munka mellett jelentős figyelmet és energiát fordított a sportra és az emberi kapcsolatok ápolására is. A programon 12 meghívott csapat mérkőzik meg.

Helyszín: Tiszaújvárosi Sport Centrum, Tiszaújváros, Teleki Blanka u. 2.

A torna ideje: 2013. február 09. (szombat) 08.45

A torna fővédnöke: Forgács Lászlóné

A torna védnökei:

dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok (B-A-Z. MRFK vezetője)

Ruszkai József r. ezredes (B-A-Z. MRFK gazdasági igazgatója)

Simon Géza ny. r. ezredes (Magyar Rendészeti Sportszövetség ügyvezető elnöke)

Bráz György (Tiszaújváros polgármestere)

Marozsák Péter (TiszaSzolg 2004. Kft. ügyvezető igazgatója)

Gál Csaba (Sport-Park igazgatója)

Program:

08.45                Megnyitó

09.00-től           Mérkőzések kezdete

Kb.14.10-től     Eredményhirdetés

Résztvevő csapatok:

1.            Heves MRFK

2.            Győr-Moson-Sopron MRFK

3.            Veszprém MRFK

4.            Tolna MRFK

5.            Budapesti Rendőr-főkapitányság

6.            Hajdú-Bihar MRFK

7.            Budapesti Rendőr SE

8.            B-A-Z. MRFK

9.            BM Öregfiúk

10.          Köztársasági Őrezred

11.          Zala MRFK

12.          Nemzeti Nyomozó Iroda

Információs háttér:

Korábbi győztesek:

2001. B-A-Z. MRFK

2002. B-A-Z. MRFK

2003. Hajdú-Bihar MRFK

2004. Hajdú-Bihar MRFK

2005. Tolna MRFK

2006. B-A-Z. MRFK

2007. Győr-M-S. MRFK

2008. B-A-Z. MRFK

2009. BRSE

2010. Tolna MRFK

2011. BM Öregfiúk

2012. Tolna MRFK

IN MEMORIAM…

Forgács László 1949. szeptember 13-án született Garadnán. 1969-ben érettségizett Sátoraljaújhelyen és itt is helyezkedett el, villanyszerelőként dolgozott.

Pályaválasztására azonban döntően hatott édesapja példája, aki évtizedeken keresztül hivatásos rendőrként szolgált. Édesapja volt az, aki a rendnek és az igazságnak az eszméjét értékké formálva orientálta életszemléletét, – így rövidesen a BM Tartalékos Tiszti Iskolára került, ahonnan 1971-ben alhadnagyként szerelt le. Rendőri szolgálatát 1972. február 1-jén a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon nyomozó alhadnagyként kezdte. Később vizsgálóként, majd megbízott alosztályvezetőként dolgozott. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán 1980-ban szerzett diplomát, munkájának elismeréseként 1983-ban megkapta élete első vezetői beosztását, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetését.

Egy esztendő elég volt ahhoz, hogy szakmai hozzáértésével, átlagon felüli munkabírásával, a beosztottakhoz fűződő következetes – ugyanakkor emberséges – magatartásával kivívja elöljárói és munkatársai elismerését.

Szabadidejében aktívan segítette a kapitányság sportmunkáját, melybe – a szervezés mellett – versenyzőként is szívesen bekapcsolódott, focizott és lábteniszezett.

Egy évvel később már a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság élén találhattuk, ahol több éves kitartó tevékenységével olyan munkahelyi kollektívát kovácsolt, melyben a legfőbb érték a törvényesség, az emberség és a tisztesség volt.

Szakmai szempontból az egyik legfontosabb feladatnak a bűnmegelőző tevékenységet tekintette. A munkavégzés során kiemelt figyelmet fordított az állomány szakmai képzésére, erkölcsi nevelésére, a sportolás lehetőségének megteremtésére.

Az a közösség, amelynek szolgálatára Őt kirendelték, mindenkor a legnagyobb elismeréssel és tisztelettel nyilatkozott róla. Ennek megfelelően értelemszerűen következett az 1991-es év, amikor előbb a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének helyettese, majd 1991. december 1-től a megye rendőrfőkapitánya lett.

1993-ban addigi tevékenysége és a megye rendőri egységeinek elismeréseként a Belügyminiszter rendőr ezredessé nevezte ki. Nem szállt fejébe a dicsőség. Volt ereje önmérsékletet tanúsítani. Újabb és újabb célokat fogalmazott meg és tűzött az általa vezetett és irányított egységek elé. Kiemelkedő érdemeket szerzett Borsod-Abaúj-Zemplén megye közbiztonsági viszonyainak megszilárdításában, a társadalom felé nyitott, ugyanakkor a politikai semlegességet messzemenően megtartó rendőrség kialakításában. Számtalan dicséret, jutalom és kitüntetés jelzi azt az emberfeletti erőfeszítést, amelynek elismerése minden irányból megnyilvánult Forgács László iránt.

1996-ban kapta a felkérést a Magyar Köztársaság Rendőrsége vezetésére.  1996. december 4-én nevezte ki a Magyar Köztársaság Elnöke országos rendőrfőkapitánnyá – ezzel egy időben kapta meg a Belügyminiszter javaslatára rendőr vezérőrnagyi kinevezését is.

Tudta, hogy a kihívás mérhetetlenül nagy – a lehetőségek pedig igencsak szűkösek.  Igent mondott, mert igazi rendőr volt – hitt a rendőrökben és bízott a kellő társadalmi támogatottság megteremthetőségében.

1998. július 16-án beosztásából felmentették, majd 17-én rendelkezési állományba helyezték.

Ezzel lezárult egy fejezet – és egy új kezdődött el, de ez sokkal rövidebbre sikerült.

A hidegvölgyi kert – ahol a legjobban érezte magát, a csodálatos természeti környezet és baráti társaság – új célok megvalósítására ösztönözték.  2000. április 2-ig – tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig – sok időt töltött itt, kedvenc helyén, de a célok megvalósítására már nem került sor.

Ott halt meg, ahol élni szeretett.

Ember volt – a szó legnemesebb értelmében. Szeretett másokat és Őt is szerették, megbecsülték, elismerték. Szakmai életútjával, emberségével, magánéletével megmutatta a világnak, hogy lehetséges és érdemes is példaértékű életet élni.

Az emlékezéshez nincs szükség másra, csak szeretetre. A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére 2001-től hagyományosan február hónapban kerül megrendezésre a Forgács László nevével fémjelzett országos kispályás labdarúgó torna. A rendezvénynek már tizenharmadik alkalommal ad helyet a Tiszaújvárosi Sportcentrum, méltóképpen tisztelegve ezzel egy elismert sportember és rendőri vezető emlékének.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…