2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
53001-53200/53101-1.jpg

Fokozott ellenőrzés három hónapig

53001-53200/53101-1.jpgAz országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

Az országos rendőrfőkapitány 2020. június 1-jén 00.00 órától 2020. augusztus 31-én 24.00 óráig a közrendet és közbiztonságot veszélyeztető jogellenes cselekmények megelőzése érdekében Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

A hír hátteréről megkérdeztük az ORFK-t:

Milyen mutatók alapján választották ki ezt a 11 megyét?

A schengeni külső határral rendelkező megyék – Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Zala megye – közigazgatási területére vonatkozóan országos rendőrfőkapitány úr 2020. március 4-én már elrendelt fokozott ellenőrzést 2020. március 7-én 0 órától 2020. szeptember 6-án 24 óráig terjedő időszakra. A kérdés megfogalmazásának alapjául szolgáló fokozott ellenőrzéssel érintett megyék tehát azok a megyék, amelyekre a korábban elrendelt fokozott ellenőrzés területi hatálya nem terjedt ki.

 

Mit jelent a fokozott ellenőrzés számokkal: Több rendőr a településeken? Több ellenőrzés, igazoltatás?

A fokozott ellenőrzés a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) rendelkezései által meghatározott rendőri intézkedés, annak tartalma elsődlegesen nem az ellenőrzések számával vagy a közreműködő rendőrök létszámával ragadható meg, hanem az Rtv. rendelkezései által meghatározott rendőri intézkedési jogosultságok tartalmával.

Az Rtv. 30. § (1) bekezdése értelmében a rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatja.

Az Rtv. (2) bekezdése szerint a rendőrség az (1) bekezdésben írt cél elérése érdekében épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat, míg a (3) bekezdés alapján a rendőrség a rendezvény, az esemény, továbbá a közlekedés biztonságát, a közterület rendjét veszélyeztető jogellenes cselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott területre belépők és az ott tartózkodók ruházatát és járművét átvizsgálhatja, illetőleg az üzemeltető által előírt feltételek megtartását ellenőrizheti, a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket lefoglalhatja, illetőleg azoknak a rendezvény, esemény helyszínére való bevitelét megtilthatja.

A fokozott ellenőrzés elrendelése esetén a rendőrség a fenti előírásokkal kiegészítve alkalmazhatja az egyébként az általános szabályok szerint végrehajtható rendőri intézkedéseket.

 

Honnan lesz ehhez az emberi erőforrás? Átcsoportosítanak egységeket, vagy felvesznek embereket, vagy a katonaság, esetleg városőrségek segítségét kérik?

A fokozott ellenőrzés keretében végrehajtott szolgálati feladatokat a rendőrség a rendelkezésére álló személyi állomány alkalmazásával hajtja végre; az ehhez szükséges állomány rendelkezésre áll.

A Magyar Honvédség a járványügyi veszélyhelyzetben az ezen időszakra vonatkozó különös szabályok által biztosított keretek között működik közre a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során.

A rendőrség a közterület-felügyeletekkel és az egyéb rendészeti feladatokat ellátó személyekkel és szervekkel a fokozott ellenőrzés elrendelésétől függetlenül folyamatosan együttműködik, emellett pedig számít az országban működő polgárőr egyesületek tevékenységére is.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …
Országúti seftelés
Egy utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyor…

További cikkek