2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
53001-53200/53101-1.jpg

Fokozott ellenőrzés három hónapig

53001-53200/53101-1.jpgAz országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

Az országos rendőrfőkapitány 2020. június 1-jén 00.00 órától 2020. augusztus 31-én 24.00 óráig a közrendet és közbiztonságot veszélyeztető jogellenes cselekmények megelőzése érdekében Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

A hír hátteréről megkérdeztük az ORFK-t:

Milyen mutatók alapján választották ki ezt a 11 megyét?

A schengeni külső határral rendelkező megyék – Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Zala megye – közigazgatási területére vonatkozóan országos rendőrfőkapitány úr 2020. március 4-én már elrendelt fokozott ellenőrzést 2020. március 7-én 0 órától 2020. szeptember 6-án 24 óráig terjedő időszakra. A kérdés megfogalmazásának alapjául szolgáló fokozott ellenőrzéssel érintett megyék tehát azok a megyék, amelyekre a korábban elrendelt fokozott ellenőrzés területi hatálya nem terjedt ki.

 

Mit jelent a fokozott ellenőrzés számokkal: Több rendőr a településeken? Több ellenőrzés, igazoltatás?

A fokozott ellenőrzés a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) rendelkezései által meghatározott rendőri intézkedés, annak tartalma elsődlegesen nem az ellenőrzések számával vagy a közreműködő rendőrök létszámával ragadható meg, hanem az Rtv. rendelkezései által meghatározott rendőri intézkedési jogosultságok tartalmával.

Az Rtv. 30. § (1) bekezdése értelmében a rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatja.

Az Rtv. (2) bekezdése szerint a rendőrség az (1) bekezdésben írt cél elérése érdekében épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat, míg a (3) bekezdés alapján a rendőrség a rendezvény, az esemény, továbbá a közlekedés biztonságát, a közterület rendjét veszélyeztető jogellenes cselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott területre belépők és az ott tartózkodók ruházatát és járművét átvizsgálhatja, illetőleg az üzemeltető által előírt feltételek megtartását ellenőrizheti, a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket lefoglalhatja, illetőleg azoknak a rendezvény, esemény helyszínére való bevitelét megtilthatja.

A fokozott ellenőrzés elrendelése esetén a rendőrség a fenti előírásokkal kiegészítve alkalmazhatja az egyébként az általános szabályok szerint végrehajtható rendőri intézkedéseket.

 

Honnan lesz ehhez az emberi erőforrás? Átcsoportosítanak egységeket, vagy felvesznek embereket, vagy a katonaság, esetleg városőrségek segítségét kérik?

A fokozott ellenőrzés keretében végrehajtott szolgálati feladatokat a rendőrség a rendelkezésére álló személyi állomány alkalmazásával hajtja végre; az ehhez szükséges állomány rendelkezésre áll.

A Magyar Honvédség a járványügyi veszélyhelyzetben az ezen időszakra vonatkozó különös szabályok által biztosított keretek között működik közre a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során.

A rendőrség a közterület-felügyeletekkel és az egyéb rendészeti feladatokat ellátó személyekkel és szervekkel a fokozott ellenőrzés elrendelésétől függetlenül folyamatosan együttműködik, emellett pedig számít az országban működő polgárőr egyesületek tevékenységére is.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…