2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Fenyegető marokkő

Fenyegető marokkőA hatóság eljárásának megzavarása tényállásával bővült a Büntető Törvénykönyv ez év februárjától. A közelmúltban a Szerencsi Rendőrkapitányság járőreinek jogszerű intézkedését többen is meg akarták akadályozni.

A napokban a Szerencsi Rendőrkapitányság járőrei Mezőzomboron intézkedtek, egy férfival szemben, aki a bíróság által meghatározott időpontban nem kezdte meg jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését. A férfi a kezdeti ellenállása után a járőrök a rendőrautóhoz kísérték, miközben egy kisebb, majd 20 emberből álló csoport vette őket körül. Az egyre hangosabb verbális agresszió mellett többen fenyegetőzően léptek fel. A rendőrök felszólították őket, hogy ezen cselekményüket hagyják abba, és ne akadályozzák a hatósági intézkedést.
 

A már autóba ültetett férfi édesanyja ekkor egy marék követ dobott a rendőrök felé, majd egy méretesebb kővel a kezében azzal fenyegetőzött, hogy betöri a szélvédőt. Mindezzel egyidőben egy 29 éves férfi beült a szolgálati gépjárműbe, mondván, ha viszik ismerősét, akkor vigyék el őt is. A felszólítás ellenére sem szállt ki a kocsiból, így a rendőrök kénytelenek voltak szó szerint kihúzni őt a kocsiból. A hatóság munkájának effajta akadályozása bűncselekmény és alapesetben 2 évig, súlyosabb esetekben akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

A Szerencsi Rendőrkapitányság vezetője az esettel kapcsolatban hivatalos személy erőszak bűntettének kísérlete és hatóság eljárásának megzavarásának vétsége miatt tett feljelentést a nyomozó ügyészség felé.

Információs háttér:
Hatóság eljárásának megzavarása: „Aki olyan kihívóan közösségellenes vagy erőszakos magatartást tanúsít, amely a bíróság vagy egyéb hatóság eljárását megzavarja, vagy akadályozza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az
(1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény a bíróság, vagy egyéb hatóság eljárását meghiúsítja.
(3) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el.
(4) E § alkalmazásában erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására”.
 

A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek