2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Fél milliós televízió tízezerért!

Fél milliós televízió tízezerért!

Fél milliós televízió tízezerért!A trükkös tolvajokkal szembeni leghatékonyabb fegyver a körültekintés! Ne adjanak esélyt tolvajoknak! Trükkös tolvajok legutóbb egy miskolci házaspár megtakarított pénzét lopták el, mert megbíztak a hozzájuk becsengető házalókban.

 

 

 

/illusztráció/

 

A napokban három férfi csengetett be egy miskolci házaspárhoz, aziránt érdeklődve, hogy van-e valamilyen eladó holmi. A férjnek éppen volt egy új gazdára váró televíziója. Az érdekeltek meg is egyeztek a 10 000 forintos vételárban.

Az első trükk

Az egyik férfi arra kérte a házigazdát, hogy a nála lévő 20 000 forintos bankjegyet váltsa már fel, hogy ki tudja egyenlíteni a vételárat. A gyanútlan eladó bement a hálószobába, hogy elővegye a család megtakarított pénzéből a megfelelő címleteket.

A második trükk

A pénz számolása közben arra lett figyelmes a férj, hogy egyik hívatlan látogatója a háta mögött áll. Ekkor arra kérte őt, hogy távozzon és várja meg őt a konyhában.

A harmadik trükk

Az ebédlőbe visszaérkező házigazdától ekkor a másik férfi kért egy pohár vizet, amit meg is kapott, majd a tranzakció után mind a hárman távoztak.

A család csak később vette észre, hogy a megtakarított 500 000 forintja eltűnt!

A Miskolci Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást az egyelőre ismeretlen tettesekkel szemben.

A trükkösök trükkjei!
A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a trükkös tolvajok előszeretettel alkalmazott módszere, hogy felváltatják a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet, hogy közben kifigyelhessék, hogy a sértett hol tartja megtakarított pénzét. Majd elterelésül kérnek egy pohár vizet, és szóval tartják a házigazdát, s mindeközben ellopják a pénzt, illetve az egyéb könnyen mozdítható értékeket.

Kellő körültekintéssel megóvhatjuk értékeinket! Gyanússá válhat, hogy a hívatlan látogatók általában ketten vagy hárman esetleg többen vannak, hogy kellőképpen el tudják terelni a sértettek figyelmét.

A rendőrség felhívja a figyelmet: legyenek  óvatosak, idegeneket lehetőleg ne engedjenek be a lakásba. Az „utazó bűnözők”, illetve a „házalók” különböző indokot kitalálva próbálnak a lakásokba bejutni, hogy onnan értéket tulajdonítsanak el, vagy pénzt csaljanak ki áldozataiktól.

Megtévesztő praktikák és azok megelőzése:
Álhivatal: A trükkös tolvajok többek között hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég (víz-, áram-, gázszolgáltató, stb.) képviselőjeként mutatkoznak be. Legtöbbször azt állítják, hogy túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki, mely általában 20.000 Ft-os bankjegy. A pénz felváltását kérik és az alkalmat kihasználva, lopják meg a gyanútlan tulajdonosokat. Megelőzés: Minden esetben kérje a munkáltató által kiállított arcképes igazolványt. (Aki valóban Önt keresi, ezt természetesnek veszi, s nem sértődik meg.)

Álrosszullét: A lakásba különböző ürüggyel bekéredzkedő idegenek, általában rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérnek. Megelőzés: Ilyen esetben se engedje be a lakásba az idegeneket; vigye ki a vizet, vagy súlyos esetben hívja a mentőt, illetve a rendőrséget.

Álpénzváltás: Amennyiben pénzváltási szándékkal keresik fel önt, akkor se legyen gyanútlan. Megelőzés: Küldje el őket a postára, boltba és semmi esetre se engedje, hogy belépjenek a lakásába!

Álfelvásárlás: Felvásárlóként is sokan járják a településeket. Általában ruhaneműt, háztartási eszközöket, ékszert vagy tűzifát árulnak, esetleg hulladék-vasat vásárolnak fel.
Megelőzés: Legyen bizalmatlan és óvatos minden olyan személlyel szemben, aki rámenős, és be akar jutni az otthonába!

Álbefektetés: A csalások elkövetői különböző történeteket előadva próbálnak pénzt kiszedni a tapasztalatlan, hiszékeny leginkább idős emberektől, akik előnyös befektetést ajánlanak, vagy magas kamatot ígérve kérnek kölcsönt. Megelőzés: Az ilyen bűncselekmények elkerülése érdekében csak biztos és ismert pénzintézetekre bízzák a pénzüket! Képviselőiket csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogadják.

Figyelem!
Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa, vagy törölje el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban! Ha idegen autó tűnik fel a környéken, írja fel a rendszámát, jegyezze meg lényeges tulajdonságait például a színét, típusát.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…
Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…

További cikkek