2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Előzetesben az ózdi uzsorások

Az ózdi városközpontban fogták el a rendőrök november 16-án, azt a 4 ózdi elkövetőt (2 férfit és 2 nőt), akik az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat. A bűnelkövetők leleplezését és elfogását az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a megyei rendőr-főkapitányság Bükk Bevetési Alosztályának bevonásával hajtotta végre. A nyomozás eddigi adatai alapján megállapítható, hogy volt olyan sértett is, aki a 2008-ban 50 %-os kamatra kölcsön kapott 30.000,- Ft fejében 2010. év végére – kevesebb, mint 3 év leforgása alatt – 1.200.000,- Ft „felhalmozott tartozást” fizetett ki az őt súlyosan fenyegető uzsorásoknak.

Az uzsorások és behajtóik sok esetben már a postánál várták a sértetteket, hogy az általuk felvett segélyekből levegyék a „sáp”-ot, majd az összeget – „természetesen” 50 %-os kamattal terhelve – újra kölcsönadták az uzsora-mókuskerékbe került sértetteknek.

Az ügy kapcsán említést érdemel, hogy az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője a korábbiakban az Ózdi Posta vezetőjénél kezdeményezte, hogy a segélyek és egyéb postai úton folyósított pénzösszegeket – a kézbesítési szabályok betartásával – ne a postahivatalban, vagy annak környékén ne, hanem csak a címzett lakásán kézbesítsék.

A gyanúsítottak lakásán tartott házkutatások során előkerült több nyilvántartás, füzet, nevekkel, címekkel, pénzösszegekkel, nyugdíjas-szelvények, illetve a pénzösszegek folyósításáról szolgáló okiratok mellett számos mások nevére kiállított igazolvány is.

Az eddig rendelkezésre álló információk alapján 6 rendbeli uzsora-bűncselekménnyel, 3 rendbeli, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett elkövetésével és 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható a négy ózdi uzsorás.

Az  Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói a négy elkövetőt őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére. A Miskolci Városi Bíróság november  4-én mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek