2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Első eresztés – a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzése
Első eresztés - a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzése

Első eresztés – a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzése

Első eresztés - a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzéseAz országos programhoz igazítottan kivetette hálóját a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is. A biztató eredményeket produkált akciósorozat Az elmúlt hónapban, melynek összegzett eredményeiről, tapasztalatairól 2010. április 2-án Farkas József r. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatója tartott helyszíni sajtótájékoztatót.

Mar az elmúlt évben komoly eredményeket elerő Közbiztonsági Háló program ebben az esztendőben is folytatódik. A tavalyihoz hasonló a mostani akciósorozat célkitűzése, azaz a rendőrség a társadalom által megfogalmazott elvárásokhoz igazodva biztosítsa a folyamatos közterületi jelenlétet, az állampolgári bejelentésekre történő gyors és hatékony reagálással, a jogsértések hatékony felderítésével javítsa az ország közbiztonságát és növelje a lakosság biztonságérzetét.

A március elsején kezdődött Közbiztonsági Háló program jó visszhangra talált a lakosság körében. A megyére kiterjedő  három hónapos akció első eredményei biztatóak. A program természetesen a közlekedésbiztonság erősítésére is kiterjed.

Első eresztés - a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzése

Első eresztés - a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzése

Első eresztés - a Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részeredményeinek összegzése

 

 

Sűrűre szőtt "Borsodi-Halo"

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – a többi rendőri szervhez hasonlóan – Széles Körű elemzéseket hajtott végre egy közterületi szolgálat hatékonyabb megerősítése érdekében. az elért eredmények megóvása azonban csak összehangolt, együttes fellépéssel lehetséges. Ennek érdekében a megyei Háló szövésében a rendőrökön kívül részt vesznek a polgárőr szervezetek, a társhatóságok munkatársai, Közterület-felügyelők, Természetvédelmi örök, erdészek, hivatásos vadászok, mezőrök, illetve a településőrök.

Az ellenőrzések során a végrehajtó állomány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy gátat szabjon a lakosságot irritáló és félelemben tartó egyre erőszakosabb garázda jellegű, illetve a bűncselekmények elkövetésének vagyonelleni.

 

Tapasztalatok, eredmények:

A Közbiztonsági Háló keretében márciusban mindösszesen 2.059 fokozott ellenőrzés, 9 körözési akció, illetve 28 közlekedésrendészeti ellenőrzés történt. A program idején kiemelt közterületi bűncselekmény, illetve tömeges rendbontással járó eseményt regisztrált tartózkodás mellett a rendőrség.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2010. márciusában, a tavalyi év hasonló időszakát  tekintve 30 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A vagyon elleni deliktumok mérséklődtek a leginkább, mintegy 40 százalékkal.

Az elmúlt időszakban észrevehetően pozitív irányú változás történt az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások és erőszakos jellegű bűncselekmények tekintetében is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kedvezően alakult a statisztika.

 

Eredmények március 1. és 31. között:

  • A megerősített közterületi szolgálat alatt 111 elkövetőt fogott el a rendőrség.
  • A járőrök 13 527 személyt igazoltattak, illetve vontak ellenőrzés ala.
  • Különböző bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt 103 elkövetőt állítottak elő a rendőrkapitányságokra.
  • Kozel 100, egész pontosan 95 elkövetőt tetten érték az elmúlt hónapban.
  • Szabálysértési feljelentés (Közlekedési szabálysértések, rendzavarás, garázdaság, tulajdon elleni szabálysértés, tiltott kéjelgés) 1.502 fővel szemben született, akik összesen 11 232 000 forint bírságot könyvelhettek el.
  • A fokozott  közúti ellenőrzések során 44 ittas vezetőt szűrtek ki a járőrök.

 

Háló Háttér:

A Közbiztonsági Háló keretében végrehajtott fokozott ellenőrzésekben 3344 rendőr, összesen 15 428 munkaórában vett részt. Az akciósorozat kiterjedt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére, beleértve az M3-as és az  M30-as autópálya szakaszokat nem. Továbbá a végrehajtó-állomány több szórakozóhely közelében megjelent és az oda érkező, illetve onnan távozó gépjárművezetőket az ellenőrzés ala vonták, amelynek köszönhetően több ittas vezetőt sikerült kiszűrni a forgalomból.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye közbiztonsági helyzetének további javulását eredményezheti, hogy a programba bekapcsolódik az április 1-jével felállt Készenléti Rendőrség állománya is.

Az elsődleges rendőrségi tapasztalatokból leszűrhető, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területén csökkent a jogsértő cselekmények száma, többségében a közbiztonság javulása tapasztalható, az állampolgárok, pedig nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrség féle.

 

Médiaháló:

Az elmúlt időszakban több a Közbiztonsági Hálóval kapcsolatos részeredményről adott tájékoztatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

  • Országjáró listás tolvajok (Szerencs Rk. – BAZ. MRFK)

 

A kabai tolvajok listával a kezükben betértek egy tokaji élelmiszerboltba, majd a szükséges termékekkel fizetés nélkül kitértek. Nem jutottak sokáig csak az áruház parkolójáig, ahol a rendőrök elfogták őket. Üzletszerűen elkövetett lopás miatt folytat eljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság négy kabai tolvajjal szemben. Még február végén egy áruházlánc tokaji üzletébe tért be kettő férfi és két nő, akik különböző termékeket loptak el, azonban az áruház dolgozói rajtakapták és visszatartották őket a rendőrök kiérkezéséig.

A Tokaji Rendőrőrs nyomozói többek között átvizsgálták a gyanúsítottak gépkocsiját, amiből nagyobb mennyiségű számla nélküli szeszes ital, kozmetikumok, édességek, ruhaneműk kerültek elő. Mint utóbb kiderült azokat más üzletekből lopták el. A Tokaji Rendőrőrsre előállított elkövetők kezdetben sztoikus nyugalommal viselték az eljárást, mivel úgy számították, hogy „csak” szabálysértési eljárás indul velük szemben, hiszen mindig ügyeltek arra, hogy az általuk egy-egy alkalommal ellopott termékek összértéke 20 000 forint alatt maradjanak.

Az adategyeztetések során a rendőrök megállapították az üzletszerűséget, ami pedig már bűncselekményi kategóriába emeli a lopássorozatot. Korábban már több szabálysértési eljárás indult velük szemben az ország több pontján lopás miatt.

Ekkor erős tagadó üzemmódra váltottak át az elkövetők és többek között kijelentették, hogy nem ismerik egymást, sőt az is „új” információ volt számukra, – úgy tettek, mintha a rendőröktől tudták volna meg -, hogy mindannyian kabaiak. Mindezeket annak ellenére nyilatkozták, hogy egy autóban utaztak. A négy gyanúsított előéletét megvizsgálva kiderült, hogy munkahellyel egyikük sem rendelkezik és életvitelszerűen abból élnek, hogy az országot járva az útjukba eső áruházakból loptak. Ezt bizonyítják például azok a listák, amelyeken különböző árucikkek voltak felsorolva. Az elkövetőket, legnagyobb meglepetésükre bűnügyi őrizetbe vette a rendőrség, egyben a Szerencsi Rendőrkapitányság kezdeményezte előzetes letartóztatásukat, amit a bíróság két nőnél és egy férfinél elrendelt.

A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

  • Jogosítványok a rendőrök hálójában (B-A-Z. MRFK)

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának hétvégi akcióját mintavételre előállított ittas, „befogott” eltiltás hatálya alatt vezetők és helyszínen elvett vezetői engedélyek kísérték. A forgalomellenőrző alosztály munkatársai a megye területén tartott „közbiztonsági háló” akcióhoz kapcsolódva 2010. március 13-án szombaton este valósággal „megszállták” a Miskolcra bevezető autópálya lehajtókat. Ezt követően a közlekedésrendészeti járőrök éjfél körül a közkedvelt szórakozóhelynek számító Miskolc-Tapolcára bevezető útszakaszon létesítettek úgynevezett ellenőrző-áteresztő pontokat. A járművezetők „tételes ellenőrzése” hozta is a várt eredményt, ugyanis a rendőrök várakozásának megfelelően jó néhány tilosban utazó végül a közlekedésrendészeti járőrök hálójában kötött ki.

 

  • Állatfarm egy platón (Encs Rk. – B-A-Z. MRFK)

 

A Közbiztonsági Háló program keretében Szikszó belterületén a járőrök egy zárt puttonyos kisteherautót ellenőriztek. A ponyva alatt megdöbbentő látvány fogadta a rendőröket.

Nemzeti ünnepünk estéjén tartott közúti ellenőrzéskor egy kisteherautó átvizsgálása során nem mindennapi látvány fogadta a járőröket. A raktérben, annak megosztásával, alul és felül mindösszesen 63 sertést találtak összezsúfolva. Az állatok szűkösen, levegőtlenül, takarmány és folyadék nélkül voltak szinte egymás hegyére halmozva.  A jármű külföldi állampolgárságú sofőrje és utasa az állatokra vonatkozóan állatorvosi igazolással, szállításukra, sőt még a beszerzésük igazolására szolgáló okiratokkal sem rendelkezett. Első nyilatkozatuk szerint az állatokat Lengyelországban vásárolták fel, és azokat Romániába kívánták szállítani.

A rendőrök a jármű beszállítására, lefoglalására, és az állatok megfelelő helyre történő szállítására, illetőleg az ügyben ilyenkor szükséges állategészségügyi hatóságok értesítésére haladéktalanul intézkedtek. A két gyanúsítottal szemben az Encsi Rendőrkapitányság állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

 

  • Kapitány fogta tolvajtúrázók (Mezőkövesd Rk. – B-A-Z. MRFK)

 

Négy megyét érintő tolvajtúrát akasztott meg a Mezőkövesdi rendőrkapitány.

A napokban dr. Vasas László r. alezredes a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője szolgálati idején kívül egy helyi üzletközpont parkolójában arra lett figyelmes, hogy két nő ruházata alól különféle árucikkeket húz elő és pakol be egy személygépkocsi csomagtartójába. A kapitány azonnal értesítette kollégáit, akik elfogták a gyanúsan viselkedő két nőt, illetve harmadik társukat, aki sofőrként funkcionált a tolvajtúrán. Az elszámoltatások során ugyanis kiderült, hogy a Monorról induló anya és lánya aznap négy megyét és öt város érintve járta végig a fél országot, hogy különböző élelmiszerüzletből főleg márkás italokat, édességeket, kozmetikai szereket lopjanak. A családi tolvajtúra érintette Salgótarjánt, Jászberényt, Hevest, Miskolcot és végül Mezőkövesdet.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság lopás miatt folytat eljárást a két gyanúsítottal szemben. A rendőrség az ügyet gyorsított eljárás keretében tervezi befejezni. A lopás kár pedig teljes egészében megtérült, hiszen a Mezőkövesdi rendőrkapitány által indított akció során a korábban ellopott termékek mind egy szálig előkerültek.

Az ügy egyik érdekessége, hogy az autót vezető férfi vallomásában kifejtette: nem tudott a két nő lopássorozatáról és nem tűnt fel neki, hogy miért kell hat egymástól több száz kilométerre lévő boltból beszerezni az arckrémeket.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

 

  • Éjszakai lopakodók (B-A-Z. MRFK)

 

Az este leszálltával az M30-as autópálya felsőzsolcai lehajtójánál lassan-lassan megjelentek az „alacsonyan repülő lopakodók”. Pechükre mert a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság célzott akciót szervezett az éjszakai száguldozók kiszűrésére.

Az este nyolc órától éjfélig tartó akcióban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Emődi Autópálya Alosztálya, a Megyei Forgalomellenőrző Alosztály, valamint a Kossuth Bevetési Osztály munkatársai vettek részt. A rendőrök a média képviselőt is meginvitálták az éjszakai ellenőrzésre. Tették ezt azért, hogy a polgárok közvetlenül is megtapasztalhassák: milyen veszélyeket is hordoz magában – a személyi sérüléssel járó balesetek legnagyobb rizikófaktora – az agresszív gyorshajtás. A sajtó munkatársain keresztül a rendőrök nem titkolt célja volt többek között tudatni azt is, hogy: a rendőrség már nemcsak nappal, hanem éjszakai körülmények között is rendelkezik olyan képességgel, amivel kiszűri az önmagukat és másokat is veszélyeztető száguldozókat. Az akció eredményeként a közlekedésrendészeti rendőrök – jelentős sebességtúllépés miatt – 25 gyorshajtóval szemben kezdeményeztek közigazgatási eljárást.

 

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…
Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek