2024. 02. 25. vasárnap

Mátyás
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Elkezdődött a sajóbábonyi romák pere

Megkezdődött a közösség elleni erőszakkal vádolt sajóbábonyi romák ügyének tárgyalása.

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indult az a büntetőeljárás, amelyben kilenc sajóbábonyi férfit vádolnak. Az első, szerdai tárgyalási napon a vádirat ismertetése után a Miskolci Városi Bíróság egyenként hallgatta meg a vádlottakat. A büntetőügy előzménye 2009 november közepén történt, a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között szabadultak el az indulatok.

A vádirat szerint a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott a városban, és a helyi roma közösség ezt provokációnak vette. Emiatt csoportosulás alakult ki a rendezvény helyszínén, de különösebb atrocitás nem történt. Másnap viszont a rendezvény helyi szervezőit fenyegetés érte, erről tudomást szereztek Jobbik-szimpatizánsok, és spontán demonstrációt akartak tartani a településen, hogy megvédjék a szervezőket.

A helyi romák közül a város szélén parkoló szimpatizánsok felé egy 40-50 fős csoport közelített, vascsövekkel, karókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel felfegyverkezve. A félszáz fős tömegből 10-15 ember kivált, és rátámadt az egyik járműre.

A vád szerint hárman alig tudtak bemenekülni a járműbe, mert a felfegyverkezett csoport ütni kezdte az autót. Beverték a lámpákat, a szélvédőt is.
A támadókat a hátramaradt tömegből biztatták, illetve ők maguk is azt kiabálták: „meghaltok, gárdisták!”.

Az elsőrendű vádlott nem tett vallomást, a Bodnár Sarolta vezette bírói tanács felolvasta korábbi vallomásait, amelyekben egyebek mellett az is elhangzott, hogy nála volt egy „kisfejsze”, illetve nem nézte, hogy ülnek-e a kocsiban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…
Veszélyesek
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonegy ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év hetedik hetében. A rendőrök…

További cikkek