2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Elkezdődött a sajóbábonyi romák pere

Megkezdődött a közösség elleni erőszakkal vádolt sajóbábonyi romák ügyének tárgyalása.

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indult az a büntetőeljárás, amelyben kilenc sajóbábonyi férfit vádolnak. Az első, szerdai tárgyalási napon a vádirat ismertetése után a Miskolci Városi Bíróság egyenként hallgatta meg a vádlottakat. A büntetőügy előzménye 2009 november közepén történt, a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között szabadultak el az indulatok.

A vádirat szerint a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott a városban, és a helyi roma közösség ezt provokációnak vette. Emiatt csoportosulás alakult ki a rendezvény helyszínén, de különösebb atrocitás nem történt. Másnap viszont a rendezvény helyi szervezőit fenyegetés érte, erről tudomást szereztek Jobbik-szimpatizánsok, és spontán demonstrációt akartak tartani a településen, hogy megvédjék a szervezőket.

A helyi romák közül a város szélén parkoló szimpatizánsok felé egy 40-50 fős csoport közelített, vascsövekkel, karókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel felfegyverkezve. A félszáz fős tömegből 10-15 ember kivált, és rátámadt az egyik járműre.

A vád szerint hárman alig tudtak bemenekülni a járműbe, mert a felfegyverkezett csoport ütni kezdte az autót. Beverték a lámpákat, a szélvédőt is.
A támadókat a hátramaradt tömegből biztatták, illetve ők maguk is azt kiabálták: „meghaltok, gárdisták!”.

Az elsőrendű vádlott nem tett vallomást, a Bodnár Sarolta vezette bírói tanács felolvasta korábbi vallomásait, amelyekben egyebek mellett az is elhangzott, hogy nála volt egy „kisfejsze”, illetve nem nézte, hogy ülnek-e a kocsiban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…