2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Életmentő szlogenek

A közlekedésbiztonság szempontjából az őszi hónapok a legveszélyesebbek. Ilyenkor történik a legtöbb közúti közlekedési baleset.
Az okok a megváltozott közlekedési és időjárási viszonyokban, a csökkenő nappali időtartamokban keresendők. A közlekedési csúcsidőszakok egy része a reggeli szürkületekre az esti sötétedésre esnek. A láthatóság ilyenkor csak töredéke a nappalinak.

Látni és látszani; láthatóság egyenlő biztonság: az életmentő szlogenek!

 Az őszi hónapokban nemcsak a gépjárművek láthatósága, hanem a kerékpárosoké és a gyalogosoké is nagyon fontos. A rendőrségi tapasztalatok alapján a sebességmegválasztás sötétben, éjszaka átlagban 10 százalékkal nagyobb, mint nappal. Ilyenkor ugyanis kevesebb a zavaró tényező, a kockázat azonban sokszoros. Egy sötét, környezetbe simuló akadály, ami lehet jármű, tereptárgy vagy gyalogos is – a városi közlekedésben használt tompított fényszóró használata és 55-65 kilométer/óra sebesség mellett – féktávolságon belül egy gépkocsivezető számára már nem észlelhető.

 

A Miskolc Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 2013. október 22-én középpontba állította a láthatóságot. Miskolcon a Csabai kapu és Szigeti M. út kereszteződésében figyelemfelhívó ellenőrzéseken a rendőrök fényvisszaverő eszközöket adtak a kerékpárosoknak, gyalogosoknak, amiket a B-A-Z. Megyei Baleset-megelőzési Bizottság biztosított.

 

A Miskolci Rendőrkapitányság akciósorozatot indított, hogy felvegye a harcot az őszi közúti közlekedési balesetek csökkentése érdekében. A közlekedők így demonstratív ellenőrzésekre számíthatnak Miskolcon, az Andor utcán, a Miskolctapolcai úton, a Tiszai Pályaudvaron és a  Városház tér közötti kijelölt kerékpáros nyomvonal szakaszán.

A kampány, záró akkordját általános iskolások kerékpáros felvonulása adja majd. Itt csak az előírásoknak megfelelő kétkerekűvel lehet részt venni, ezzel is demonstrálva a láthatóság és a szabályok betartásának fontosságát.

 

Fotók: minap.hu – Mocsári László

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek