2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Biztonsági csomag az év végi ünnepekre

Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a karácsonyi és újévi ünnepekre való felkészülés, a növekvő bevásárló forgalom a bűnözőket, zsebtolvajokat is aktivizálja. A polgárok szubjektív biztonságérzetének javítása, a különböző jogsértések (zsebtolvajlás, lopás, rablás) visszaszorítása, a közlekedési fegyelem javítása érdekében az ünnepek idejére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság külön intézkedési tervvel, egyfajta „biztonsági csomaggal” készült, melynek főbb elemeit a 2012. november 29-én megtartott sajtótájékoztatón ismertetették a nyilvánossággal.

A sajtótájékoztatón a megyei rendőr-főkapitányság részéről Dudás Péter r. alezredes mb. bűnmegelőzési osztályvezető, Kucsinka Tamás r. alezredes közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezető, dr. Andrik Szilárd r. alezredes, a közlekedésrendészeti osztály helyettes vezetője ismertetették az ünnepi időszakkal kapcsolatos legfontosabb rendőrségi feladatokat és fogalmaztak meg a közvélemény számára értékes bűn- és balesetmegelőzési ajánlásokat.

A rendőrségi szakemberek mellett a sajtótájékoztatón részt vett Csóra György, a B-A-Z. Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke is, aki beszámolt a szervezet ünnep előtti legfontosabb feladatairól.


A Biztonsági csomag tartalma:

A közterületeken a bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítása érdekében az év égi ünnepek idején a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít.

Az érintett időszak alatt a nagyobb üzletközpontokban, illetve a nagy forgalmat vonzó bevásárlási helyszíneken a rendőrség megerősített gyalogos járőrszolgálatot lát el.

A zsebtolvajlással elkövetett bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében december elejétől a Miskolci Rendőrkapitányság „CIRKÁLÓ Zseblopási Csoport” egységének civil ruhás nyomozói a tömegközlekedési eszközökön, piacokon, forgalmasabb bevásárló központokban folyamatos akciókat hajtanak végre.

A közlekedési balesetek megelőzése és a közlekedési szabályok betartása érdekében a bevásárló központok és vásárok környékén folyamatos rendőri ellenőrzésre lehet számítani.

Az ittas vezetők kiszűrésére összehangolt közlekedési rendészeti akciók lesznek Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain.

Az ünnepi időszakban a közutakon gyérebb látási viszonyok miatt – a „látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampány jegyében – a rendőrök a járművek világítóberendezéseit fokozottan ellenőrzik.

A kijelölt gyalogátkelőhelyek biztonságának fokozása érdekében a rendőrség a szükséges és indokolt közlekedésrendészeti intézkedéseket foganatosítja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fogyatékkal Élő Emberek Társadalmi Szervezetének Regionális Szövetsége közötti együttműködési megállapodásra figyelemmel a hatóság fokozottan ellenőrzi a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyeket, parkolóhelyeket, illetve azon gépjárműveket és vezetőit, akik ezen helyeket jogtalanul elfoglalják.

A fenyőfalopások, és tiltott fakitermelések megelőzése érdekében a rendőrség közös ellenőrzéseket hajt végre a természetvédelmi és mezei őrszolgálatok, közterület felügyelők bevonásával, akik nemcsak a természetvédelmi területeket, hanem a közterületi árusok tevékenységét is górcső alá veszik majd.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve a rendőrség fellép a pirotechnikai eszközök illegális forgalmazásával, árusításával, és használatával szemben.

Több rendőrkapitányság illetékességi területén is előnyt jelent a belvárosokban telepített térfigyelő kamerarendszerek megléte, amelyek segítségével a felállított pavilonokat, illetve forgalmasabb helyeket – koncentráltan a bevásárlás időszakára – a rendőrség figyelemmel kíséri.

A feladatok hatékonyabb ellátása érdekében a rendőrség a polgárőrökkel, illetve a társhatóságokkal közös szolgálatokat, ellenőrzéseket tart.


Figyelemfelhívás, koncentrált bűnmegelőzési tevékenység:

Lakossági Hírlevelek (ELBIR) kiadása és megküldése elektronikus úton „Ünnepi forgatag” címmel. Téma: a karácsonyi bevásárlással kapcsolatos bűncselekmények megelőzése (rablás, trükkös lopás, alkalmi lopások, zseblopások)

Polgármesteri és Lakossági Hírlevelek (ELBIR) kiadása és megküldése elektronikus úton. Téma: Betöréses lopások megelőzése, figyelemfelhívás. Mire ügyeljünk hétvégi házak „téliesítésénél”, lakások, családi házak védelme.

Gépkocsi feltörések megelőzése: A megyénkből elindult kezdeményezés hatékonyságát az ország szinte valamennyi részén kipróbálták. A módszer lényege, hogy a forgalmas parkolókban a bejáratnál táblával, más helyeken, pl. parkoló-jegy automatánál kiragasztott matricán hívjuk fel a figyelmet, hogy a „gépkocsiban hagyott értékek nincsenek biztonságban”. A táblák a megye nagyobb településein lettek kihelyezve.

Alkalmi lopások megelőzése: Az ünnepek előtt a közterületeken, üzletközpontokban valamint tömegközlekedési eszközökön és várókban elszaporodhatnak a zseblopások. A bűnmegelőzési osztály korábban elkészített és elsősorban Miskolcon helyezett ki matricákat. Külön készültek kiadványok a piacokra, várakozóhelyekre, illetve tömegközlekedési eszközökre. A meglévő készleteket most a miskolci villamosokon, illetve a pályaudvarokon lesznek kihelyezve.

„Video-spotok” vetítése az utasforgalom számára a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) buszjáratain telepített LCD kijelzők segítségével. Témák: Alkalmi lopás a piacon kosárból, áruházakban bevásárlókocsiból, alkalmi lopás a tömegközlekedési eszközökön kabátzsebből, uzsora bűncselekménnyel kapcsolatos felhívások.


Vigyázzunk! Ha nem akarjuk odaadni értékeiket a zsebeseknek, akkor…:

tudatosan készüljünk arra, hogy a nagy tömeg, a zsúfoltság jelentősen aktivizálja a zseblopásra szakosodott elkövetőket, ezért ilyen helyeken fokozottan figyeljünk értékeinkre. Táskánkat, csomagunkat zárt állapotban, testünkhöz szorítva védjük,

értékeinket, iratainkat mindig – más által – nehezen hozzáférhető helyen, pl. belső zsebben, táska mélyén tartsuk,

a bankkártya mellett véletlenül se legyen ott a PIN kód, hiszen ennek ismeretében a zsebtolvaj hozzájuthat a bankszámlán tárolt pénzünkhöz is,

figyeljünk környezetünkre, különösen azon gyanús személyekre akik a tömegben hosszabb ideje nem mozdulnak mellőlünk,

bevásárláskor pénztárcánkat, más értékeinket soha ne tegyük a kosárba.

Ha pedig tetten érnek valakit azonnal értesítsék a legközelebbi rendőrt, vagy tegyenek bejelentést a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikére!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát!

Kívánjuk, hogy legyen Mindenkinek békés, boldog ünnepe!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek