2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Biztonságban a kerékpárok

Egy ezidáig egyedülálló Kerékpár-jelölő Programot vezetett be Tiszaújváros Önkormányzata a helyi rendőrkapitánysággal közösen.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság törekszik évről évre az illetékességi területén lévő településeken a lehető legtöbbet megtenni a megfelelő közbiztonsági és bűnügyi helyzet fenntartásáért, illetve további javításáért.

Tiszaújváros jellemzően „kerékpáros város”, rengetegen választják közlekedési eszközként a biciklit, ezért a kerékpárlopások megelőzésére, valamint a jogsértések elkövetőinek felderítése érdekében a helyi rendőrkapitányság egy olyan bűnmegelőzési projektet dolgozott ki, amely kellő szintű védelmet jelenthet a kétkerekűeknek és azok tulajdonosának.

A rendőrkapitányság és a város vezetése a kerékpárosok problémájának kezelése érdekében dolgozta ki a Kerékpár-jelölő Programot.

A jelölőrendszer mibenléte egy olyan pasztában rejlik, amely segítségével gyakorlatilag bármilyen felületen képezhető jelölés, mellyel az adott tárgy egyedileg azonosítható. A jelölőpaszta száradása során szinte beleég az anyagba. A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elgondolása alapján a városlakók kerékpárjai ezen eljárással kerülnek védelem alá. A megjelölt kerékpárok adatai egy számítógépes programban kerülnek rögzítésre, ami a tulajdonos nevét és elérhetőségét is tartalmazza. Az informatikai programban történő rögzítés mellett – a jelöléssel egyidejűleg – a kerékpár tulajdonos részére kiállítanak egy úgynevezett kerékpár-igazolványt is, amely tartalmazza az előzőekben felsorolt adatokat.

Így egy rendőri ellenőrzés során a kerékpáron lévő egyedi azonosító UV-fénnyel való megvilágítása során a járőr azonnal le tudja kérdezni a kerékpár adatait és tulajdonosát.

A kerékpárjelölést a helyi lakosok díjmentesen vehetik igénybe a meghirdetett munkanapokon a rendőrkapitányságon.   

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …

További cikkek