2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Biztonságban a kerékpárok

Egy ezidáig egyedülálló Kerékpár-jelölő Programot vezetett be Tiszaújváros Önkormányzata a helyi rendőrkapitánysággal közösen.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság törekszik évről évre az illetékességi területén lévő településeken a lehető legtöbbet megtenni a megfelelő közbiztonsági és bűnügyi helyzet fenntartásáért, illetve további javításáért.

Tiszaújváros jellemzően „kerékpáros város”, rengetegen választják közlekedési eszközként a biciklit, ezért a kerékpárlopások megelőzésére, valamint a jogsértések elkövetőinek felderítése érdekében a helyi rendőrkapitányság egy olyan bűnmegelőzési projektet dolgozott ki, amely kellő szintű védelmet jelenthet a kétkerekűeknek és azok tulajdonosának.

A rendőrkapitányság és a város vezetése a kerékpárosok problémájának kezelése érdekében dolgozta ki a Kerékpár-jelölő Programot.

A jelölőrendszer mibenléte egy olyan pasztában rejlik, amely segítségével gyakorlatilag bármilyen felületen képezhető jelölés, mellyel az adott tárgy egyedileg azonosítható. A jelölőpaszta száradása során szinte beleég az anyagba. A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elgondolása alapján a városlakók kerékpárjai ezen eljárással kerülnek védelem alá. A megjelölt kerékpárok adatai egy számítógépes programban kerülnek rögzítésre, ami a tulajdonos nevét és elérhetőségét is tartalmazza. Az informatikai programban történő rögzítés mellett – a jelöléssel egyidejűleg – a kerékpár tulajdonos részére kiállítanak egy úgynevezett kerékpár-igazolványt is, amely tartalmazza az előzőekben felsorolt adatokat.

Így egy rendőri ellenőrzés során a kerékpáron lévő egyedi azonosító UV-fénnyel való megvilágítása során a járőr azonnal le tudja kérdezni a kerékpár adatait és tulajdonosát.

A kerékpárjelölést a helyi lakosok díjmentesen vehetik igénybe a meghirdetett munkanapokon a rendőrkapitányságon.   

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…