2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Baráti iszony – alkalmi ivócimborából lett rabló

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a rudabányai férfit, aki ismerősét egy közös poharazást követően annak saját lakásán rabolta ki. Az áldozatot a rabló – nehogy az a rendőrségre menjen feljelentést tenni – még orvoshoz is elkísérte. A sértett így álpanaszaival megjárt kórházi kezelését követően fordult csak a rendőrséghez.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya felfegyverkezve elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást L.J. 26 éves büntetett előéletű rudabányai lakossal szemben.

A nyomozás adatai szerint szeptember 07-én este az elkövető egy helybéli 41 éves férfi lakásán poharazott későbbi áldozatával. A 26 éves elkövető az italozás során elkezdte összepakolni a sértett DVD filmjeit, dohányát, valamint készpénzét. Amikor ezt a sértett észrevette, kérte, hogy fejezze be a pakolást és menjen ki a lakásából, adja vissza a dolgait, főleg a készpénzt.

Ekkor az elkövető elővett egy kést és közölte a lakástulajdonossal: nézze meg milyen kése van, ő az összeszedett dolgokat elviszi és kész. A bűncselekménnyel az elkövető mintegy húszezer forint kárt okozott a sértettnek.

Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a sértett mivel tartott az elkövetőtől az eset után átment a szomszédba. Utána pedig elindult volna a rendőrségre bejelentést tenni a történtekről, azonban útközben találkozott kirablójával, aki megkérdezte, hogy hova megy.

Mivel nem merte neki megmondani az igazat, azt válaszolta, hogy orvoshoz. Az „alkalmi barát” így elkísérte őt az orvoshoz. A rendelőbe érkezve a támadó a váróban tartózkodott és mivel a vizsgáló ajtaja nyitva volt, így a sértett ott sem merte elmondani a történteket. Kétségbeesésében a legkülönbözőbb panaszokra hivatkozva mentőt hivatott magának, mellyel kórházba szállították. A sértett csak a kórházi kezelését követően tett bejelentést az esetről a hatóságnak.

A nyomozók a gyanúsítottnál megtartott házkutatás során a bűncselekménnyel összefüggésben lefoglaltak 11 db DVD lemezt, valamint az elkövetőnél tartott ruházatátvizsgálás során egy 9,5 cm pengehosszúságú, fehér műanyag nyelű kést.

A gyanúsított védekezésként kihallgatása során a rendőröknek azt mondta, hogy a kérdéses időben valóban italozott a sértett lakásán, azonban annak engedélye nélkül onnan nem vitt el semmit. A lefoglalt DVD lemezek vonatkozásában úgy nyilatkozott, hogy azt kölcsön kérte, és kb. majd két hét múlva visszavitte volna azokat. A nála lévő késsel kapcsolatban elmondta, hogy ő nem szokott kést tartani magánál, ezt a testvéréhez akarta vinni, mert ott lett volna arra szükség.

A 26 éves – korábban lopás, csalás és magánokirat-maisítás miatt már elítélt, garázdaság miatt pedig eljárás jelenleg is alatt álló – gyanúsítottat a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnügyi őrizetbe vette, és előterjesztéssel élt annak előzetes letartóztatásba helyezésére, amit a Kazincbarcika Városi Bíróság szeptember 22-én elrendelt.

Információs háttér:

A Büntető Törvénykönyv (Btk) szerint a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást felfegyverkezve követik el.

A Btk. értelmező rendelkezései szerint „felfegyverkezve követi el a bűncselekményt, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál”.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek