2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • „Az iskola rendőre” – A kisiskolások szolgálatában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is!

„Az iskola rendőre” – A kisiskolások szolgálatában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is!

A gyermekek biztonsága igen fontos társadalmi érdek, az elmúlt év tapasztalataira támaszkodva ez év szeptembertől a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megye 237 iskolában, 197 iskolarendőr teljesít folyamatosan szolgálatot.


Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes rendőrkapitányságain már évek óta eddig is jó eredménnyel működött az „Egy iskola egy rendőr” elnevezésű kezdeményezés, amelynek alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők megszüntetése, és a rendőrséggel való jó kapcsolat kialakítása.

A megyében tehát már a meglévő gyakorlatot folytatva, ez év szeptembertől a kisiskolások biztonságáért ismét „hadrendbe álló” iskola rendőrei főként olyan hivatásos szolgálatot ellátó, lehetőség szerint egyenruhás rendőrök, akinek valamilyen kötődése van az adott iskolához (pl. gyermeke oda jár, vagy a közelben lakik). Ez elősegíti azt is, hogy lehetőség szerint ott lehessen az iskolai rendezvényeken is (tanévnyitó, osztályfőnöki óra stb.).

Személyes kapcsolat, személyes biztonság

A személyes kapcsolattartás az alapja ennek a programnak, ezért az iskola igazgatója, a tantestület és a szülői munkaközösség részére biztosítja a rendőr elérhetőségét (telefonszámát és azt, hogy hol teljesít szolgálatot), ugyanakkor az iskola részéről a kapcsolattartást is külön tanár biztosítja. Ha a területen több iskola is működik, akkor egy rendőr több iskolával is tarthatja a kapcsolatot.

Az „iskola rendőre” program célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy iskola rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel. Az iskola rendőre részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban, amennyiben az indokolt a reggeli forgalom segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében. Segítséget nyújt a baleset- és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, a KRESZ- és DADA-oktatás koordinálásában. Előadást tart a tanulóknak baleset- és bűnmegelőzés témakörben. Részt vesz az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is.

Az elmúlt évek jó tapasztalataira támaszkodva a szakmailag indokolt helyeken a rendőrök ez év szeptemberében is fokozott figyelmet fordítanak a kisiskolások biztonságára. Ennek megfelelően a be- és kicsengetések idején a járőrök közúti ellenőrzéseket hajtanak végre. Továbbá az iskola rendőrök szeptember és október hónapban baleset- és bűnmegelőzési előadásokat tartanak a nebulók részére, illetve előre egyeztetett időpontban a tanároknak ifjúságvédelmi konzultációkra van lehetőségük. Az elképzelés sikerét bizonyítja, hogy 12 középiskola is jelezte csatlakozási szándékát a programhoz.

„Az iskola rendőre” program 2010/2011-es tanévre vonatkozó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tapasztalatai:

A program eredményét értékelve elmondható, hogy a rendőrség által meghirdetett elképzeléssel, azok céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták. Több iskolából jelezték például, hogy szükségesnek tartanának a pedagógusok olyan ismeretterjesztő előadásokat, amelyek kifejezetten az oktatási intézményekben előforduló erőszakos cselekményekkel foglalkoznának.
A programban érintettek közlekedésbiztonsági bejárásokat hajtottak végre az iskolák környékén, ennek eredményeként például Miskolcon egy forgalmas útszakasz mellett lévő általános iskola előtt átszervezték a gyalogátkelőhelyet, ahol azóta forgalomcsillapító szigetet építettek ki a szakemberek.
A diákok és pedagógusok egyaránt örömmel vették, hogy az iskola rendőr fényképe és telefonszáma megtalálható a faliújságokon.
Jellemző problémaként merült fel, hogy az iskolák kapui munkaszüneti napokon, szünidőkben is nyitva vannak, így a oda  bárki engedély nélkül bemehet. Az iskola rendőrei – ahol ez szükséges volt – kérték, hogy ezen időszakokban zárják a kapukat. Az iskolák környékén pedig, ahol erre igény mutatkozott a rendőrök visszatérő ellenőrzéseket hajtottak végre.
Számos baleset- és bűnmegelőzési oktatást tartottak a rendőrök.
A programban résztvevő rendőrök mindig igyekeztek a napi aktualitásokra is odafigyelni, így például decemberben a petárda használat veszélyeiről és következményeiről kaptak tájékoztatást a diákok, a nyári időszak előtt, pedig a szabad vízen való fürdőzés szabályait ismerhették meg.
Az eredményesség egyik objektív fokmérője azonban továbbra is a statisztika. Örvendetes tény, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az iskolák környékén 2007-óta egyik szeptemberében sem történt olyan közlekedési baleset, melynek okozói lettek volna általános iskoláskorú gyermekek.

B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek