2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Az időskor valóban szép kor legyen!

A mai napon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon sajtótájékoztató keretében mutatták be a jövő évre tervezett „Szépkorúak bűnmegelőzési falinaptárának” főbb elemeit.

A falinaptár elgondolását, valamint az ahhoz kapcsolódó időskorúak elleni bűncselekmények megelőzését szolgáló program elemeit Dudás Péter r. alezredes a Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának Vezetője ismertette az országos és regionális médiumok jelentős számban megjelent képviselőinek.

A sajtótájékoztatón többek között elhangzott:

A 2010 évi falinaptáron megjelenő információkat, ajánlásokat – un. lakossági hírlevelek formájában – a Bűnmegelőzési Osztály által működtetett Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszeren (ELBIR) keresztül előbb szöveges formában adják közre az érintetteknek.

A négy részre tervezett, négy egymás utáni hónapban megjelenő hírlevélben tematikusan dolgozzák fel az eseteket. Az információkat, elképzeléseket kiküldve, az érkezett visszajelzéseket, észrevételeket felhasználva a véglegesített „Szépkorúak bűnmegelőzési naptára” című kiadványt várhatóan év végén adják majd ki a bűnmegelőzési szakemberek.

„Hírlevél” első-második rész
(augusztus – szeptember) a trükkös lopásokkal foglalkozik. Először az extrém hihetetlen eseteket mutatják be, melyről azt is nehéz elhinni, hogy megtörtént. Ezt követően az „iparág” kialakulását a trükkök fejlődését és mai megjelenési formáit ismertetik.

A harmadik részben  (október) a legsúlyosabb bűncselekmények, az általában éjjeli órákban a lakásokban bekövetkezett idősek sérelmére elkövetett rablások eseteit, megelőzését, megszakítási lehetőségeit mutatják be.

A negyedik részben (november) csak az elkövetői körök bemutatásával, felismerésével és a bűnmegelőzési módszerek ismertetésével foglalkoznak. Előtérbe helyezik az időszakos ellenállás, a segítséghívás lehetőségeit, valamint egyszerű pár ezer forint értékű, de kellő hatékonysággal rendelkező technikai eszközöket mutatunk be. A négy hónapos folyamatos tájékoztatás befejezésével összefogást hirdetünk az idősek, szépkorúak védelme érdekében.


Információs háttér:

Az elmúlt évben megjelentetett uzsora elleni falinaptárral hagyományt teremtve, ez év során hasonló, egész évben falon megjeleníthető naptárt készít a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A bűnmegelőzési szakemberek a „Szépkorúak bűnmegelőzési falinaptára” tervezését megkezdték melyen szintén képi folyamatokat, illusztrációkat jelenítenek majd meg.

Az uzsora elleni falinaptárhoz hasonlóan itt is az áldozattá válási folyamatok bemutatása, vizuális megjelenítése a cél. A tavaly kiadott naptárhoz hasonlóan a fő momentum a sértettek helyzetének bemutatása fényképrészletekkel illusztrálva az elkövetési módszereket.

 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…
Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek