2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az alkohol ismét tragédiát okozott

Az elmúlt hétvégén hat személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében. A baleseti statisztika szerint ez egy átlagos hétvége adatainak felelne meg. A gondot csak az okozza, hogy az öt könnyű és egy halálos sérüléssel is járó balesetek közül utóbbi – az eddig rendelkezésre álló adatok szerint – az alkoholfogyasztásra vezethető vissza.

Halálos közlekedési baleset Mezőcsáton

Tegnap hajnalban, 03.20 órakor egy 25 éves mezőcsáti férfi az általa vezetett és tulajdonát képező személygépkocsival Mezőcsát belterületén áttért a menetirány szerinti bal oldalra és ott fékezés nélkül nekiütközött az út szélén szabályosan leállított nehéz pótkocsinak. A baleset következtében a személygépjármű vezetője azonnal életét vesztette, a mellette ülő 33 éves bátyja súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A jármű hátsó ülésén utazó 18 éves szintén helyi lakos nő súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset körülményeinek vizsgálatát a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szakértők bevonásával végzi. Mindenki okulására – az eljárásban ezidáig beszerzett adatok alapján – elmondható, hogy a végzetes helyszínre az autóban ülő fiatalok egy helyi születésnapi rendezvényt követően érkeztek, ahová a 25 éves férfi feltehetően alkoholtól befolyásolt állapotban vezette autóját. A fentiek kétséget kizáró megerősítése vagy annak kizárása a rendőrhatóság által folytatott eljárásban igazságügyi szakértő feladata lesz. De ez már sajnos a 25 éves férfi életét nem fogja tudja megmenteni…

Információs háttér:

Hazánkban a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma európai viszonylatban mérve is magas. Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből 11,8-at okoztak ittasan, 2007-re ez a szám 13,2-re változott. Elmondható, hogy átlagosan minden nyolcadik személysérüléses közlekedési balesetet ittasan okozzák.

Statisztikai adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2009. év első hat hónapjában 418 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, melyekben 16 fő vesztette életét. Összehasonlításképpen 2008. év ugyanezen időszakában a személyi sérüléses balesetek száma 467, az abban elhalálozottak száma 21 fő volt. Az idén bekövetkezett balesetek valamivel több mint 40%-ánál a gyorshajtás, 15 %-nál pedig az ittasság játszott döntő szerepet.

Charta a „Józan közlekedésért”

Az ittas járművezetés veszélyességét felismerve számos szervezet közös kezdeményezésére a Rendőrség 2007. augusztusában útjára bocsátotta a „Józan közlekedésért” elnevezésű Chartát, mely hazánk közlekedés-biztonságának javítását, az ittas vezetés visszautasítását, és ezáltal ártatlan emberéletek megmentését tűzte ki célként zászlójára.

„Tiszta fejjel”

Tiszta fejjel sok mindent nem teszünk meg, amit tudatmódosító szerek hatására sajnos igen. Tiszta fejjel kevesebb a baleset, kevesebb a különösen fájó diszkó-baleset, mely minden alkalommal figyelmeztet bennünket, többet, jobban és hatékonyabban kell foglalkoznunk főképp a fiatalokkal, hogy ne tegyék ki magukat és társaikat felesleges veszélyeknek, ne tegyék kockára az életüket.

 

A B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek