2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Átfogó vízi rendészeti ellenőrzés Borsodban

Az elmúlt hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrség fokozott vízirendészeti ellenőrzést tartott. A főként preventív célokat szolgáló akció során a járőröknek több, vízi rendészeti szabályt sértő személlyel szemben is intézkedniük kellett.

Az augusztus 15-én végrehajtott fokozott ellenőrzés célja a vízparton tartózkodók biztonságának növelése, a vízen közlekedők-, továbbá a horgászat, halászat ellenőrzése, valamint a környezetet károsító, továbbá vízbázisokat érintő, szemétlerakók felderítése, a fa tolvajok elfogása, illetve ezekkel kapcsolatos további intézkedések megtétele volt.
Az akcióban a megye rendőri állománya mellett részt vett még a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság 2 db szolgálati kisgéphajóval, de a fokozott ellenőrzés végrehajtásába bevonásra kerültek a megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal halászati felügyelői, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai, illetve több horgászegyesület halászati, illetve horgászati halőrei is.
Az egy időben, hat különálló csoportban végrehajtott ellenőrzés többek között kiterjedt az Emődi, a Nyéki, a Mályi, Csorba telepi, az Ongai, a Házgyári, valamint a Hámori tavakra, továbbá a Bodrog, a Sajó, és a Hernád folyókra.

Vízi rendészeti mérleg:

–         a járőrök 1 főt – a vízi közlekedésben történt – ittas vezetés szabálysértése miatt vontak eljárás alá,

–         további 5 fővel szemben a vízi közlekedési szabályok megsértése miatt kezdeményeztek eljárást,

–         10 fő került feljelentésre tiltott helyen fürdőzés, illetve bányabiztonsági szabályok megsértése, továbbá jogosulatlan vízi- sporteszköz (jetski) használata miatt,

–         37 fővel szemben kezdeményeztek eljárást jogosulatlan horgászati, halászati tevékenység miatt,

–         továbbá több mint 150 főt figyelmeztettek tiltott helyen való fürdőzés miatt.

Az ellenőrzés során további 20 fővel szemben tulajdon elleni szabálysértés, illetve különböző közlekedési kihágások miatt kellett eljárniuk a járőröknek.
Információs háttér:

Vízen tartózkodás, vízi közlekedés:

A megyében jelentős számban találhatóak kavicsbánya tavak, víztározók, valamint négy nagyobb folyó – Tisza, Bodrog, Sajó, Hernád – is átszeli a területet. A 2010 év eddig eltelt nyári időszakában több vízbefulladásos baleset is történt megyénk területén, július közepén egy hétvégén hárman fulladtak vízbe. Ennek elsődleges oka, hogy a vízen tartózkodók nincsenek tisztában az adott folyó-vagy állóvíz veszélyeivel, a szabadvízben való fürdőzés alapvető szabályait nem ismerik.

A nyár folyamán több esetben kellett intézkedést tenni illegálisan jetsky-zőkkel szemben, akik a jelenlegi szabályozás alapján csak az Nemzeti Közlekedési Hatóság által kijelölt zárt vízi pályán közlekedhetnek. Jelenleg megyénk területén csak az Onga település határában lévő egyik tó rendelkezik ilyen engedéllyel.

Horgászat, halászat:

A megye területén 39 kisebb-nagyobb horgász, halász szövetség működik, akik a területileg illetékes kapitányságokkal folyamatosan hajtanak végre ellenőrzéseket, az illegális horgászat és halászat visszaszorítása érdekében. A nyári időszakban kiemelten fontos az orvhorgászat, orvhalászat elleni fellépés, ugyanis az elkövetők a hatóságokat kijátszva próbálnak meg nagy mennyiségű halat eltulajdonítani.

Környezeti értékek:

Végezetül meg kell említeni a természeti kincseink védelmének fontosságát, az ezzel kapcsolatos jogsértések megelőzését, illetve megakadályozását, melyek egyik fő eszköze lehet a helyi rendőri szervek együttműködése a különböző civil szervezetekkel. Együtt kell működni a vízügyi hatóságokkal, továbbá a Nemzeti Parkokkal a vízparti árterületi falopások, és illegális szemétlerakók létesítésének, megakadályozása és felszámolása céljából.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…
Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…