2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A vágy tárgya: napszemüveg, a vád tárgya: lopás!

A lopott napszemüveg nem véd a naptól és a bíróságtól sem. Egy meggondolatlan tett súlyos következményei.

/A fotó illusztráció/

Az Ózdi Rendőrkapitányság lopás miatt folytat eljárást egy 16 éves fiatalemberrel szemben. A meggondolatlan elkövető egy helyi nagyáruházból akart fizetés nélkül kivinni egy márkás napszemüveget, miután letörte róla az áruvédelmi eszközt. A biztonsági őr azonban tetten érte a fiút és értesítette a rendőrséget.

Az Ózdi Rendőrkapitányság gyorsított eljárás keretében, az elkövető bíróság elé állításával kívánja befejezni az ügyet.

Intő példa!
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által rendszeresen kiadott többek között bűnmegelőzést szolgáló ELBIR hírlevél (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) is foglalkozott már a diákok által elkövetett lopásokkal és azok következményeivel. Egy szemléletes példa jól illusztrálja az esetek hasonlóságát: Egy kazincbarcikai áruház cipő osztályán a fiatalkorú elkövető a lábán lévő használt cipőt a polcra tette, és helyette felvett egy újat, majd fizetés nélkül akart távozni. A bolt egyik alkalmazottja azonban észrevette és feltartóztatta.
Rendőrségi kihallgatásakor elmondta, hogy szüleinek nem volt pénze új cipőre, és ő ezért döntött úgy, hogy lop egyet magának. Az ilyen indoklás azonban nem számít mentő körülménynek.

Vakáció idején sem árt tudni!
A rendőrségi tapasztalatok szerint több iskolában és kollégiumban előfordul, hogy a tanulóknak nyomtalanul eltűnnek különböző használati tárgyai. A tolvajok szinte mindig az iskola- vagy osztálytársak közül kerülnek ki. A tettesek általában úgy gondolják, ha ellopnak egy kisebb értékű tárgyat (tolltartót, tornacipőt) az még nem bűn. Ez a nézet azonban téves! A törvény szerint, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el, még akkor is, ha csak egy 20 forintos ceruzáról van szó!

Növeli a cselekmény súlyát, ha a kisebb értékű tárgyat szaknyelven szólva dolog elleni erőszakkal -ajtókifeszítés, lakat-,
rácslefeszítés, ablak-, ajtóbetörés- szerzik meg. Ezek az úgynevezett betöréses lopások, amikor magánlakásokba, hétvégi házakba vagy közintézményekbe (iskola) hatolnak be ily módon, és sokszor csak pár száz vagy ezer forintos értéket sikerül elhozniuk. Sőt egy úgymond egyszerű bolti lopásból is könnyen lehet rablás! Ha a tolvaj az eltulajdonított érték megtartása érdekében menekülés közben megüti, vagy megfenyegeti üldözőit.

Egy meggy sem babra megy!
Nyáron, az érett gyümölcs csak akkor egészséges, ha az nem lopott. A kerítéssel körülkerített gyümölcsfáról a tulajdonos engedélye nélkül elvett egy szem meggy is lopásnak minősül!

 

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…