2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A társas vadászatokon is ellenőriz a rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott hangsúlyt fektet arra, hogy ellenőrzésekkel győződjön meg a jogszabályi kötelezettségek, előírások betartásáról, illetve a hatósági jelenléttel az irányadó rendelkezések betartásának fontosságára is figyelmeztesse a vadászatra jogosultakat. Ez nagyon fontos a társasvadászati idény kezdetén.

A hatóság ellenőrzései nem csupán az engedélyezési eljárás során megszokott feltételek vizsgálatára – résztvevők fegyvertartásához szükséges okmányainak, a fegyverek műszaki engedélyének, az egészségügyi alkalmasság érvényességének meglétére – terjednek ki, hanem  magukban foglalják a vadászatok megkezdése előtt tartandó biztonsági rendszabályok ismertetésének megtörténtét, az esetlegesen meglévő megkülönböztető és figyelemfelhívó eszközök alkalmazásának, valamint a szeszes italtól való befolyásoltságnak az  ellenőrzését is.

A rendőrségi ellenőrzések fontosságát indokolttá teszi az is, hogy megyénkben az elmúlt évben a hatóság több mint 50 esetben kezdeményezett eljárást az engedélyesek körében a fegyver tárolásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt.

A fegyvertárolás feltételeinek ellenőrzésére a tartásra irányuló kérelem beadását követően, illetve az engedély meghosszabbításakor minden esetben sort kerít a rendőrség. Ezen túlmenően a fegyver tárolásának szabályosságát bármikor vizsgálhatja a hatóság, akárcsak a lőfegyver tartásához előírt jogszabályi feltételek meglétét.

Ha az ellenőrzés során olyan lőszerek kerülnek feltalálásra, melyek tartására az engedélyesnek nincs jogosultsága, az eljárás megindítását vonhatja maga után. A fegyvertartást szabályzó jelenleg hatályos jogszabályok alapján csak olyan kaliberű lőszert tarthat az engedéllyel rendelkező, amely kaliberű lőfegyver tartására engedéllyel rendelkezik.

Gyakran előfordul, hogy egy lőfegyver értékesítését követően az eladott fegyverhez tartozó lőszerből megmarad néhány darab, azonban ezekhez akkor már nem rendelkezik a vadász engedélyezett lőfegyverrel. Ha ez az ellenőrzés során derül ki, ebben az esetben megvalósul a Btk. 263/A §  szerinti, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűncselekménye, melynek elkövetése  2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő amellett, hogy a büntetőeljárás megindítása a fegyvertartási engedély egyidejű  visszavonásával is jár.

Tapasztalataink szerint a fegyvertartók többsége jellemzően a jogszabályi előírások betartására törekszik. A hatósági ellenőrzésekkel éppen azon előírásokra szeretné a rendőrség ráirányítani az engedélyesek figyelmét, melyeknek betartása a hétköznapok során olykor feledésbe merülhet. Különösen fontos ezen előírások gondos követése, hiszen azok megszegése esetén a kogens jogszabályi rendelkezések alapján az engedély bevonásra kerül, a hatóságnak ezen esetekben mérlegelési joga nincs.

Megyénk területén az elmúlt időszakban elenyésző számban fordultak elő vadászbalesetek. Meggyőződésünk, hogy e tendencia fenntartásához, a fegyvertartáshoz kapcsolódó szabályok betartásának fontosságára visszatérően rá kell irányítani a hobbi szerelmeseinek figyelmét. A vadászat iránt elkötelezettek példamutatása azonban elengedhetetlen feltétele annak, hogy a vadásztársadalom felelősségérzetét az élet, testi épség és a természeti értékek megóvása iránt erősítsük.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…