2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A párhuzamosok a körforgalomban találkoznak

Tény, hogy a közlekedésbiztonság közös érdekünk, tény, hogy párhuzamos közlekedés esetén, ha a két sáv egyre szűkül, ennek megoldása az úgynevezett cipzár-elv, és tény az is, hogy az ittas sofőrök kockázatot jelentenek, főleg, ha szándékosan akadályozzák is a forgalmat.
A rendőrségi tapasztalatok szerint problémát jelent a közlekedőknek, ha a kétsávos út leszűkül, és egy körforgalomban vezet tovább. Ebben a helyzetben a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesülnek, tehát mind a két sávot használhatják az autósok, és használniuk is kellene, majd a szűkületnél a cipzár-elvet használva a két sávból felváltva besorolva, ütemesen haladni. Ezzel a módszerrel a járművek haladása is felgyorsul.

A 37-es számú főúton, Miskolc felé haladva az ongai és az arnóti körforgalom közötti útszakaszon 2019. május 27-én 7 óra körül egy sofőr járművével az úttest közepén, a felezővonalon haladt, ezzel meggátolta a belső sáv forgalmát. Itt egyébként tábla is felhívja a figyelmet a cipzár-elv alkalmazására, a jelzés arra inti a külső sávban haladókat, hogy segítsék a belsőben érkező autósok besorolását.

A 37-es számú főúton tetten ért sofőrt a rendőrök előállították a Miskolci Rendőrkapitányságra, ahol a hatóság – még aznap meghozott – elsőfokú határozatában a szabálysértőt három hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és pénzbírsággal sújtotta. A férfival szemben járművezetés ittas állapotban elkövetett bűntett megalapozott gyanúja miatt is eljárást indított a rendőrség, mivel a sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a közlekedők figyelmét, hogy, aki akadályozza a forgalmat szabályszegést követ el. A folyamatos forgalom érdekében a párhuzamos közlekedés esetén használják a cipzár-elvet és türelmesen vezessenek.

… hogy mindenki hazaérjen!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …

További cikkek