2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
A nyolcadik hullámsír

A nyolcadik hullámsír

A nyolcadik hullámsírAz idei nyáron eddig már nyolcan fulladtak vízbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az elmúlt hétvégén egy 55 éves budapesti férfi lelte halálát a tiszabábolnai szabadstrandon.

A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben körültekintően és felelősen töltsék a pihenni vágyók szabadidejüket a vízpartokon, strandokon.

Az elmúlt hétvégén egy 55 éves budapesti férfi július 17-én a délelőtti órákban mellkasi fájdalmakra panaszkodott, majd a nap hevítő forróságát egy kis fürdőzéssel akarta enyhíteni. Nem sokkal később ismerősei már csak a vízben lebegő testét látták. A férfi életét már nem lehetett megmenteni. A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató eltöltésére. A tragédiák elkerülése érdekében fontos tudni, hogy a szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen való fürdőzés! Ezen helyeket ugyanis – előzetes mederfenék vizsgálat, valamint a parton és a vízben történő kitűzés és vízminőség ellenőrzés után – szakemberek választják és jelölik ki. Itt jelen vannak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén – a gyors mentést is.

Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz – erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik „lebénulnak” és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemesen legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés legalapvetőbb szabályait:
● Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!
● Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
● Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
● Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
● A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
● Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
● Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!

 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek