2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A mustgáz veszélyei

Hasznos információk és tanácsok a mustgáz-mérgezés megelőzésére
A szüret időszakában a rendszeres tájékoztatás ellenére minden évben szed áldozatokat a mérgező mustgáz, azonban a mérgezés megfelelő körültekintéssel elkerülhető.

A mustgáz valójában szén-dioxid, színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz, amely a természetben is gyakori, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik (pl. amikor „forr” a must): a cukor elbomlik, belőle etil-alkohol és szén-dioxid, más néven mustgáz lesz.

Ez az enyhén savanykás ízű gáz nem keverendő össze a szén-monoxiddal. Másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigénhiányos állapotot teremt! Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti.

A szén-dioxidnak nem az az egyetlen veszélyeztető hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből és az oxigénhiány miatt beáll a halál, hanem toxikus vegyületként – megfelelő koncentrációban – fontos életfolyamatokat befolyásol. Hatással van a központi idegrendszerre, ennek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar, melynek következtében előfordulhat, hogy az ember nem lesz képes elhagyni a pincét.


Megelőzés

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják mustgáz-mérgezéshez a tűzoltókat, az esetek körülbelül felénél viszont már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik a mérgezés, az eszméletvesztés és a halál. Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A nagy borászati üzemekben ritka az ilyen jellegű baleset, mivel biztonsági berendezésekkel is fel vannak szerelve. Ugyanakkor egyszerűen meg is előzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz, például gázérzékelővel vagy egy meggyújtott gyertya segítségével. A meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva (vagy pálcára szerelve) kell lemenni a pincébe és leérve térdmagasságban elhelyezni. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul a vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!

Mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni! Minél hamarabb riassza viszont a tűzoltókat a 105-ös segélyhívó számon, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni a pincékből.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…