2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Gyermek-kerékpárosok KRESZ-program

Négy település négy általános iskolájában, közel négy órás felvilágosítást kaptak a diákok a polgárőrség, a rendőrség és a balesetmegelőzési bizottság szakembereinek köszönhetően.

A programot az Országos Polgárőr Szövetség hirdette meg, az általános iskolák 10-14 éves tanulói részére. Az Országos Polgárőr Szövetség által indított “Gyermek kerékpáros KRESZ program” az alábbi 6 megyében kerül megtartásra: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú, Fejér, Zala.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Mezőcsáton, Tiszakeszin, Taktakenézen és Miskolcon.
A program célja, hogy növeljük a kerékpáros közlekedés kultúráját, javítsunk a közlekedés biztonságon, de főleg fontos szempont, hogy csökkentsük a kerékpáros balesetek számát, különös tekintettel a gyermekbalesetek számára.
A program 3 órában (3 x 45 perc) kíván segítséget nyújtani tanórán kívüli felkészítéssel az oktatási intézményeknek. Első tanóra (45 perc) a kerékpározással kapcsolatos elméleti felkészítésre, a KRESZ szabályismeretre kerülne felhasználásra.
Ezen belül három témakör kerülne kiemelésre;
•    Első: személyi és tárgyi feltételek meghatározása.
•    Második: a KRESZ szabályok megismertetése: (haladás, elsőbbség, irányváltoztatás, stb.)
•    Harmadik: a biztonság, kiemelve a „látni és látszani” elvet, valamint a személyi védelmet.
Második tanóra: Gyakorlati foglalkozás egy összeállított tanpályán. Itt kerülne gyakorlatban bemutatásra a helyes szabályalkalmazás, valamint a vezetéstechnikai készség fejlesztése. Harmadik tanóra: Tudásszint felmérés egy KRESZ TOTÓ segítségével, kiértékelés.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 4 iskolában összesen 80 fő gyermek részesült e speciális oktatásban. A program sikerességét mutatja, hogy a gyerekeknek nagyon tetszettek az előadások, s már most rengeteg felkérés érkezett, hogy más iskolákban is folytassuk e programot.
Lázár László a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Miskolc járásának koordinátora, a tananyag megalkotója, nagyon nagy örömmel tartotta meg az előadásokat. A megyei szövetség szívügyének tekinti a gyermekekkel való foglalkozást, ezért a programot megyén belül folytatódik, júniusban Bükkszentkereszten.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség köszönetet mond az Általános Iskolák valamennyi pedagógusának, a Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak, a Balesetmegelőzési Bizottságnak, valamint a programban résztvevő polgárőrnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…