2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Jó ütemben halad a tűzkár helyreállítása a Bükk-fennsíkon

Jó ütemben halad a tűzkár helyreállítása a Bükk-fennsíkon

A természeti környezet, a gazdag és tiszta vízkészletek, a termőföldek, az erdők és ezek élővilágának megóvása fontos, felelősségteljes feladat.

A gyorsan és kiszámíthatatlanul változó éghajlati körülmények miatt különös figyelmet kell fordítani a meglévő biológiai sokféleség megőrzésére és az élőhelyek természeti állapotának fenntartására, javítására, a változatosság fokozására, és a keletkezett károk felszámolására, az eredetihez legközelebb álló állapot visszaállítására.

A Bükk-fennsík klímája egyedi. A július 1-én, Jávorkút közelében keletkezett tűz után egy-két nappal fagypont körüli hőmérsékletet is mértek a töbrökben, ezért a kialakítandó célállományok, illetve azok fafaj-összetételének meghatározása is összetett feladat. Olyan – a természetes folyamatokhoz legközelebb álló – megoldást kerestünk, amivel a lehető leggyorsabban segítjük hozzá a tájat a megújuláshoz, az erdőt az újjáéledéshez, és amivel a munkánkat 50-100 év múlva megítélő utódaink is elégedettek lesznek. Ennek érdekében őshonos fafajokból álló, elegyes, állékony, a termőhelynek és a változó klímának megfelelni tudó, a jövőben is megújulni képes, változatos erdő kialakítása a cél. A természet, az erdő válaszát is meg kell figyelnünk, és fel kell használnunk a munkánk során – tájékoztatott Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

A kárhelyreállítással kapcsolatos terveket, elképzeléseket az ÉSZAKERDŐ Zrt. egyeztette mind a természetvédelmi kezelő, azaz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival, mind az erdészeti hatósággal. A cél közös: a lehető leggyorsabban, szakszerűen megszűntetni a balesetveszélyt, és úgy számolni fel a katasztrófa nyomait, hogy a természeti környezet, az élővilág regenerálódhasson, a ritka, értékes élőhelyek, valamint az azokhoz kötődő fajok megtalálják életfeltételeiket.

A balesetveszélyes fák eltávolítását azonnal megkezdtük. Ahol a sérült egyedek újbóli kihajtását reméljük, ott a károsodott fiatalosok tőre vágásával, 21 hektáron néhány hét alatt elkészültek a munkatársaink. A tavaszi újraerdősítéshez szükséges részleges talajelőkészítés is folyamatban van, az érintett terület egyharmadán készültünk el a padkakészítéssel. A mesterséges erdősítések megeredése, megmaradása és megfelelő fejlődése érdekében a jó minőségű talajelőkészítésre, az ültetés szakszerűségére különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, és az ápolások időbeni végrehajtásáról is gondoskodni kell. A megégett fák jelentős részét már kitermeltük, a vágástéri hulladék rendezett kezelése és a fakitermelési munka jelenleg is tart. A károsodott faanyagot folyamatosan elszállítjuk a területről.

Nem csak Jávorkút közelében keletkezett erdőgazdálkodási módszerekkel történő beavatkozást igénylő káresemény. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 107 ezer hektáron gazdálkodik, amiből 103 ezer hektár az erdő. A csapadékszegény téli, majd a száraz és szeles tavaszi-nyár eleji időjárás miatt az erdőállományokban 500 ha-t érintően következett be kisebb-nagyobb mértékű tűzkár szeptember végéig. A társaság a szükséges helyreállítási munkákat mindenhol megkezdte. Csaknem 85 hektáron kell tőre vágást végrehajtani, mintegy 20 hektár befejezett és 20 hektár tisztítás-korú erdőben állományneveléssel végrehajtható a kárhelyreállítás. Újraerdősítésre 16 hektáron lesz szükség.

A rendkívül száraz és meleg nyári időjárás miatt az erdősítésekben 2667 hektárt érintett kisebb-nagyobb mértékű aszálykár, 355 hektáron lesz szükség újraerdősítésre, ahol a pótlási munkák előkészítése folyamatban van. Az erdősítésekben bekövetkezett aszálykárokon túl az erdőállományokban mintegy 16 000 hektáron következett be különböző mértékű állományszáradás. A megfelelő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazásával, ütemezésével lehet mérsékelni a károkat – mondta Mihók István.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…