2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Így lehet mindig tökéletes a pázsit: tippek a hatékony öntözéshez

Így lehet mindig tökéletes a pázsit: tippek a hatékony öntözéshez

A szép zöld pázsit minden kerttulajdonos álma. Kialakításához azonban a gondos odafigyelés és a megfelelő öntözés is elengedhetetlen. A száradó pázsit megbarnulhat, töredezetté válhat és el is halhat, míg a túlöntözött gyep esetében fennáll a rothadás veszélye.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, melyek segíthetnek a tökéletes egyensúly kialakításában, ezáltal hozzájárulva az életerős, zöld pázsit neveléséhez.

A kiszáradás jelei: mikor van szüksége a fűnek több vízre?

A pázsit rendben tartásában sokat segítenek az olyan eszközök, mint a Husqvarna – Budapest webshop robotfűnyírói. Érdemes azonban tudni, hogy önmagukban a kertészeti eszközök még nem jelentenek garanciát a szép gyepre. Legalább ekkora jelentőséggel bír a megfelelő öntözés is.

Hazánkban a nyári időszakban könnyen előfordulhat, hogy a gyep nem kap elég nedvességet, és lassan, de biztosan elveszti életerejét. Kiszáradás során a fű színe eleinte világos zöldre változik, majd sárgulni kezd. A fűszálak meggörbülnek és összezsugorodnak, lábnyomunk pedig tovább megmarad a pázsiton. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, azok egyértelműen arra utalnak, hogy a fű több nedvességet igényel.

Fontos, hogy odafigyeljünk erre, hiszen ha a fű hosszabb ideig kevés vizet kap, gyökérzete a talajfelszínre kényszerül, így az átlagosnál is érzékenyebb lesz a szárazságra.

Mikor és milyen gyakran szabad öntözni a pázsitot?

A pázsit öntözésére leginkább a kora reggeli órák jelentenek ideális megoldást. Ekkor a nap még nem melegítette fel a füvet, így a víz nem párolog el rögtön. A pázsit egész nap, fokozatosan száradhat anélkül, hogy a kiégéstől kellene tartanunk.

Ebből a szempontból a legtakarékosabb megoldást az éjszakai locsolás jelenti. Ebben az esetben azonban fokozottan oda kell figyelnünk a felhasznált víz mennyiségére is. A túlzottan sok nedvesség ugyanis elősegíti a gombák elszaporodását, és könnyen vezethet akár rothadáshoz is.

Ha nem esik az eső, a pázsitot hetente kétszer kell öntözni, egy-egy alkalommal pedig nem szabad 10–15 milliméternél több vizet használni. A megfelelő vízmennyiség meghatározásában hasznos lehet egy esőmérő, ami megmutatja, mennyi vizet kapott a pázsit. De az időjárás mellett az öntözés szempontjából a talajtípus is meghatározó lehet.

Érdemes öntözőberendezést használnunk?

Egy jól működő öntözőberendezés hatékony segítség a pázsit karbantartása során. A munkához többféle öntözőfejet is használhatunk. Ezek lehetnek fixen telepítettek, állványra szereltek, és az öntözés során a pázsiton keresztül közlekedők is.

 

Az öntözőrendszerek többsége ma már távoli vezérléssel is működhet. Ez azt jelenti, hogy pázsitunk minősége miatt akkor sem kell aggódnunk, ha a nyári időszakban hosszabb vakációra szeretnénk menni, és nem szeretnénk másra bízni a gyep öntözését./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…

További cikkek

A legjobb licit aranyat ér!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) következő árverésén résztvevők szó szerint bearanyozhatják a napjukat, ha sikerül nyertes ajánlatot tenni a mintegy…