2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Igazi siker lett a zöld EFOTT – Úszómedencényi hulladék marad körforgásban

Igazi siker lett a zöld EFOTT – Úszómedencényi hulladék marad körforgásban

Úszómedencét kitevő mennyiség marad körforgásban az EFOTT-on keletkező hulladékból, a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fesztiválzöldítő törekvéseinek köszönhetően. A fesztiválon használt 170 000 komposztálható műanyag poharat és minden biológiai úton bontható hulladékot Gödöllőn komposztálnak, a tiszta PET-palackokat, aludobozokat és papírokat pedig hamarosan újrahasznosítják.

Házigazda egyetemként egyedülálló zöld kezdeményezés élére állt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor. „A legfőbb célunk az volt, hogy az EFOTT fesztiválon keletkező összes biohulladék esetében sikerrel záruljon a biológiai körforgás, amire korábban még nem volt példa. Igazi sikerként könyveljük el, hogy a zöld fesztivál koncepcióját rendkívüli érdeklődés övezte a fiatal generáció részéről és nagy nyitottságot tapasztaltunk a hulladékok szelektív gyűjtése terén is.

Az EFOTT fesztiválon végül 250 m3 biológiai úton bontható hulladék gyűlt össze. Ehhez tartozik az a nagyságrendileg 130 000 db 0,5 literes pohár és körülbelül 40 000 röviditalos pohár is, amely komposztálható műanyagból, PLA-ból készült.

Mindezt a házigazda MATE szakértői speciális berendezések segítségével már a helyszínen előkezelték és aprították.

A fesztivál után minden biológiai úton bontható hulladékot a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszék gödöllői telephelyére szállítottak, ahol az elmúlt héten sikeresen megkezdték a további szükséges kezelést és a 70°C-on történő komposztálást.

A 280 m3 száraz szelektív hulladékot – azaz a tiszta PET-palackokat, az alumíniumból készült italosdobozokat és a papír-hulladékot – újrafeldolgozással forgatják majd vissza az anyagkörforgásba.

Összességében tehát 530 m3 hulladék maradhat körforgásban, azaz körülbelül egy 25 méteres úszómedence térfogatának megfelelő mennyiség az, ami a MATE szakértőinek hála nem terheli a lerakókat.

Lerakásra kizárólag tisztálkodó eszközök (pl. nedves törlőkendők, papírzsebkendők), pénztárgépekből származó hőpapírok, valamint a nem beazonosítható és az erősen szennyezett anyagok kerülnek, amelyek a fesztiválon összegyűlt hulladék 5%-át teszik ki.

 

Videónk a biohulladék útjáról: https://www.youtube.com/watch?v=1E3z4oNAhdE

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…
Veszélyesek
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonegy ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év hetedik hetében. A rendőrök…

További cikkek