2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél…

Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél…

A közlekedésben télen a csúszós út, a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse autóját ezekre a körülményekre, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

„Látszódj, hogy lássanak” kampány indító etapjaként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a Magyar Autóklubbal együttműködve 2021. november 9-én ellenőrizte a gépjárművek műszaki állapotát. A 35-ös számú főúton, az arnóti körforgalom kamionos pihenőjében a szakemberek elsősorban az autók műszaki állapotának ellenőrzésén túl, a téli közlekedés veszélyeire, és az arra való felkészülésre hívták fel az autósok figyelmét. Sőt, ha szükséges volt a rendőrök téli szélvédőfolyadékkal töltötték fel a gépjárműveket.

A „Látszódj, hogy lássanak” kampány 2021. november 9-től 30-áig tart a megye több pontján, így a közlekedők ezen napok alatt számíthatnak az elsősorban figyelmeztető jellegű közúti ellenőrzésekre.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai:

Télen alapjaiban megváltoznak a biztonságos közlekedést befolyásoló körülmények. Ezen időszakban a balesetek jellemző oka, hogy a közlekedésben részt vevők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai első sorban a gyalogosok, és kerékpárosok részére jelentenek kockázatot. Különösen jellemző ez a lakott területen kívüli útszakaszokra, ahol adott a jogszabályi lehetőség a magasabb haladási sebességre. Ebben az időszakban megnövekszik a követési távolság meg nem tartásából eredő balesetek száma, melyek akár órákig megbéníthatják a forgalmat.

 

A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat, valamint a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

 

Nedves aszfalton jobban megcsúsznak a kerekek, megnő a féktávolság. Ha a hőmérséklet 0 fok, és mínusz tartományba süllyed, akkor számítani kell arra, hogy a vizes-nedves útfelület lefagy, ami tovább növeli ezt a veszélyt. A jeges-havas úton már a menetstabilitás, valamint a látási viszonyok is tovább romlanak.

 

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan megállnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót és csak akkor fékezzünk, amikor a jármű már újra a kívánt irányban áll.

 

Ezen évszakban a biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak, ezekkel a fékút is rövidebb. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 bárral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét.

 

Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem csak maszatol.

 

Fontos megemlíteni, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és az útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, tekintettel az esetleges ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki.

 

Kérjük, hogy vegyék figyelembe ajánlásainkat mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…