2024. 06. 29. szombat

Péter, Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Hogyan válasszunk fűmagkeveréket?

Ma már egyáltalán nem szükséges vagyonokat kiadni ahhoz, hogy nekünk is szép pázsitunk legyen, hiszen akár saját magunk is ki tudjuk alakítani álmaink gyepét. Cikkünkben bemutatjuk, miért is fontos ehhez egy magas minőségű fűmagkeverék mellett dönteni. 

Mit tud egy prémiumminőségű fűmag?

Bár elmondható, hogy fűmagok használatával is jó eredményeket lehet elérni a füvesítésben, van pár tényező, amely jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen is lesz az összhatás. Olcsó termékek használatával, illetve a terület tulajdonságainak a figyelmen kívül hagyásával ugyanis borítékolható, hogy a látvány messze elmarad majd attól, mint amire számítunk.

A Szentiváni kertcentrum fűmagkeverékei között számos elismert gyártó terméke képviselteti magát, legyen szó akár a Landsceper Pro, a Hesa vagy a Barenbrug márkákról, amelyek teljes mértékben a prémiumkategóriába sorolhatóak. Fontos tudni, hogy ezek a termékek is megkövetelik a talaj megfelelő előkészítését, illetve a kialakított gyep is igényli majd a gondozást.

Nagyon magas azonban az esetükben a csírázási arány, a szükséges odafigyeléssel pedig szinte garantált az egészséges gyep.

A fűmagkeverék kiválasztása

Miután azonosítottuk azokat a márkákat, amelyekről jó tapasztalatokat hallottunk, fontos figyelembe venni a kertünk adottságait, illetve a felhasználási céljainkat is. Nem mindegy például, hogy a pázsitnak kizárólag díszítő jellege lesz, vagy egész nap gyerekek fognak szaladgálni rajta.

Jó hír, hogy ma már léteznek olyan termékek, amelyek jól bírják a taposást és a szárazságot is, egyben pedig még díszítő jelleggel is bírnak. Ezek alkalmazása ideális választás lehet azoknak, akiknek van családja, viszont fontos neki a szép, esztétikus kert látványa is.

Fontos figyelni azt is, hogy a választott típusnak jó legyen a megújuló képessége, így akár egy nagyobb igénybevételű hétvége után is képes lesz arra a kertünk, hogy újjáéledjen.

A fűmag gondozása a vetés után

Ha sikerült kiválasztani, illetve elvetni a fűmagkeveréket, még nem ér véget a dolgunk, hiszen az optimális állapot fenntartásához folyamatosan ápolni kell az érintett területet. A vetés utáni 2 hétben például kiemelten fontos a gyakori öntözés, hiszen a gyökeresedés csak egy nedves (de nem túlöntözött!) talajban fog tudni elindulni. Ez napi több öntözést is jelent.

A növekedés megindulását követően fokozatosan érdemes csökkenteni a locsolások számát. Egy idő után elegendő naponta, azt követően pedig pár naponta öntözni a gyepet, amennyiben a leesett eső mennyiséget kevésnek találjuk.

A folyadékpótlás mellett fontos figyelnünk a tápanyag bejuttatására is, amit műtrágya segítségével tudunk a legegyszerűbben kivitelezni. Egy magas foszfortartalmú termék hatására nemcsak, hogy gyorsabban fog nőni a fű, de erőteljesebb lesz a gyökeresedés is.

A fűmagkeverékkel történő gyepesítés ma már jelentősebb költségráfordítás és külső segítség nélkül is megoldható. Kulcsfontosságú azonban a megfelelő utánajárás, és a jó minőségű termékek preferálása./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…

További cikkek