2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Zökkenőmentesen indult a regisztrációs jegyrendszer
Zökkenőmentesen indult a regisztrációs jegyrendszer

Zökkenőmentesen indult a regisztrációs jegyrendszer

Zökkenőmentesen indult a regisztrációs jegyrendszerZökkenőmentesen indult a díjmentesen utazók számára bevezetett regisztrációs jegyrendszer – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, a Nyugati pályaudvaron. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az utazási szokások felmérésére 2010. március 1-jétől regisztrációs jegyet kell váltaniuk a Volán járataira, a vasútra a szociálpolitikai kedvezményként díjmentesen utazóknak, köztük a 6 éven aluli gyerekeknek, a 65 éven felülieknek.

Szollár Domokos elmondta: a szolgáltatók – a MÁV-START, a Volán és a GYSEV – igyekeztek mindent megtenni az ingyen beszerezhető regisztrációs jegyrendszer bevezetésért, átprogramozták a jegykiadó rendszereket, kiképezték a munkavállalókat, zsúfoltság esetén mozgó jegyárusokat állítanak szolgálatba.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány elvárása a szolgáltatókkal szemben, hogy zsúfoltság esetén hozzanak „extra” intézkedéseket, például nyissanak ki több pénztárt.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy július elsejéig a jegykezelőnél is lehet regisztrációs jegyet váltani. Kérdésre válaszolva viszont közölte, hogy ezt követően az a cél, hogy csak azok kérjenek regisztrációs jegyet a kalauznál, akik másképpen nem tudnak ilyen típusú jegyet beszerezni. Július elseje után 500 forint pótdíjat kell fizetni regisztrációs jegy hiánya miatt.

Szollár Domokos közölte: a regisztrációs jegy némi kényelmetlenséggel járhat, de mindenkinek tudnia kell, hogy a regisztrációs jegyrendszerben nyert információ szükséges az utazási kedvezményrendszer átalakításához, az utazási szokásokat jobban figyelembe vevő menetrend kialakításához. Magyarország 10 millió lakosából jelenleg 7,7 millió utazik kedvezménnyel. Tavaly a kormány 330 milliárd forintot adott a közösségi közlekedés fenntartásához.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a MÁV-START-nak 300 millió forintba kerül a regisztrációs jegy kiadásához szükséges rendszer kialakítása, a Volán társaságoknál nem jelentett különösebb kiadást, egy regisztrációs jegy papírköltség 5-15 forint között alakul.

A Fidesz ellenzi a regisztrációs jegy jelenlegi formában való bevezetését, mert az felesleges nehézséget okoz az érintetteknek. Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta: pártjának nem elvi, hanem gyakorlati kifogásai vannak a regisztrációs jegy március elsejei bevezetése miatt. A jegy a mai formájában szembe megy az ésszerűséggel és a józan ésszel – fogalmazott.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…