2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Zajvédelmi program nagy forgalmú tranzitutakon

Zajvédelmi program nagy forgalmú tranzitutakon

A fejlesztési tárca az Új Széchenyi Terv forrásaiból 1,2 milliárd forintos keretösszeggel zajvédelmi programot indít a hazai közúthálózaton – jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2014. március 7-én, az M3 Szilas pihenőhelyén.

A program összesen közel 7 kilométer hosszú, az előzetes kalkulációk szerint több mint 27 ezer négyzetméter felületű létesítmény terveztetéséhez, engedélyeztetéséhez és kivitelezéséhez biztosít fedezetet. Az M1 autópályán Tatánál, az M3-on Mogyoródnál és Gödöllőnél, az M7-en Törökbálintnál (M0 csomópont), Érdnél és Szabadbattyánnál, a jelentős tranzitforgalomnak kitett 86-os főúton pedig Jánossomorja-Hanságligetnél, Mosonudvarnál és Mosonmagyaróvárnál épülnek 3-5 méter magas zajvédő falak – mondta el az államtitkár.

Az érintett autópályaszakaszokon az elmúlt húsz évben 16-30 ezerről 29-42 ezerre nőtt a napi járműforgalom. A Gödöllőnél az elmúlt években mért értékek kétszeresen, Tatánál két és félszeresen haladják meg az 1993-as mutatókat. Ezért e két helyszínen épülnek a legmagasabb, ötméteres zajvédő falak, a Pest megyei városnál részben a jelenlegi, háromméteres fal elbontása után. A fejlesztések célja, hogy a zajterhelést a nappali és az éjszakai órákban is határérték alá szorítsák vissza az érintett településrészeken.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hazai közúthálózat szolgáltatási színvonalának folyamatos javítására törekszik. Ennek jegyében három programban összesen közel 1600 kilométer utat újít fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A közútkezelő hazai és uniós forrásokból mintegy 165 milliárd forintot fordíthat a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére – emlékeztetett Völner Pál.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek