2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Vizsoly önkormányzata is csődbe ment

Adósságrendezési eljárás indított Vizsoly önkormányzata ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság – jelent meg kedden a Cégközlönyben a bíróság határozata. Az eljárással kapcsolatban kedd délután megkerestük a település önkormányzatát, de nem értük el sem Bihi Miklós polgármestert, sem az alpolgármestert, sem pedig a jegyzőt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság – idén már Miskolci Törvényszék – határozatából kiderül: az önkormányzat tavaly vált fizetésképtelenné, novemberben kezdeményezte az adósságrendezést. A kevesebb, mint ezer lakosú település önkormányzata körjegyzőségben működik, Vizsolyon óvoda, faluház és általános iskola működik. A bírósági döntés értelmében a település pénzügyi gondnoka a Mátraholding Zrt. lett.

Vizsollyal együtt már tizenkilenc település önkormányzata ellen van folyamatban adósságrendezési eljárás. Nick, Tiszadersz, Sáta, Nemesvid, Ősi, Gelse, Tiszabő, Tiszabura, Kőtelek, Kiscsécs, Versend, Abádszalók önkormányzata ellen az elmúlt években indult eljárás. Hásságy, Olasz, Gacsály, Salomvár, Seregélyes és Heves, valamint Vizsoly pedig idén lett fizetésképtelen, derül ki a Belügyminisztérium adataiból.

A múlt héten Heves város jelentette be, hogy a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat saját maga ellen kérte az eljárás megindítását. Csáki Zsigmond, a település független polgármestere hétfőn azt közölte, hogy a hitelezők a megindult adósságrendezési eljárás során akár 1,5 milliárd forint értékű követelést is benyújthatnak. A szállítói tartozás 400 millió forint, illetve egymilliárd forintra rúghatnak a további követelések. A város a következő időszakban csak a minimálisan kötelező szolgáltatásokat tudja biztosítani, olyan szinten, ami kijön az állami normatívából, – írja az Index.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek