2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Vigyázzunk a bankkártyás csalásokkal

Budapesti bankautomatáknál történt visszaélés (skimming, azaz kártyaadatok illetéktelen lemásolása) az elmúlt hetekben a VII. és VIII. kerületében. Az elkövetés módja kísértetiesen hasonlít az áprilisi, több budapesti ATM-et is érintő visszaélés-sorozatra. Akkor Chicagóban, most Chilében történt illegális pénzmozgás.

A BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságának tájékoztatása szerint feltehetőleg egy szervezett bűnözői csoport tagjai VII. és a VIII. kerületi bankautomatáknál kártyaadatokhoz jutottak hozzá illegális technikai segítséggel, azaz úgynevezett skimming módszerrel (ez gyakorlatilag a kártyaadatok illetéktelen lemásolását jelenti). A megszerzett bankkártya adatokat felhasználva Chilében ismeretlen tettes folyamatosan tranzakciót hajt végre. Az eddigi károsultak SMS-ben értesültek a számlájukról leemelt összegről.

A BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek bankkártyájukra, annak használatára, adataira és érdeklődjenek bankjuknál a további teendők miatt – áll a közleményben. A rendőrség felhívását kifejezetten az Erste bankkártya-birtokosokhoz címezte, de információink szerint más bank automatái és ügyfelei is érintettek. Az Erste Bank megerősítette, hogy történt visszaélés józsefvárosi ATM-en. Mint válaszlevelükben írták, a vizsgálat még folyik.

A mostani visszaélés kísértetiesen emlékeztet arra az áprilisi esetre, amikor magyar pénzintézetek – a Citibank és az Erste- ügyfelei azt tapasztalták, hogy néhány óra különbséggel nagyobb összegeket (esetenként több százezer forintot) vettek le bankszámlájukról, egymástól több tízezer kilométer távolságban (például Budapesten és Chicagóban). Volt olyan ügyfél, akit az éjszaka közepén a bankja riasztott – le is tiltotta a kártyáját, de már későn.

Így védekezhetünk a skimming ellen

A bűnelkövetés módja az áprilisi és a májusi esetben is arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgoztak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig külföldön használták fel.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja – annak felderítéséig – egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

Az Erste Bank azt javasolja, készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

 

forrás:penzcentrum-richpoi.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek