2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Véget ért az idei Vágta

A Bajai Kistérség győzelmével, és egy sajnálatos balesettel vasárnap befejeződött a 2011-es Nemzeti Vágta. A Hősök terén tartott döntőre a két nap során százötvenezres tömeg és számos híresség is kilátogatott, Hajas László egyik nagy álma pedig végül teljesült.

A vasárnapi utolsó napot és számos döntőt követően sikeresen befejeződött a negyedik Nemzeti Vágta. A kilátogató többtízezer ember a döntők mellett – melyekre hamarosan kitérünk – számos látványos bemutatót is megtekinthetett, és megismerhette a világon szinte egyedülálló lipicai ménest is.

Sajnálattal értesültünk azonban róla, hogy az egyik, szombaton megsérült ló állapota olyan súlyosnak bizonyult, hogy este a szigetváriakat képviselő tulajdonosa az állatorvos javaslatára az egy kiálló deszka miatt hasfalsérülést szenvedő állat elaltatása mellett döntött. A baleset felelőséről jelenleg még viták folynak, bízunk benne, hogy a jövőben elkerülhetőek az ilyen hibák.

A hivatásos, vagy épp amatőr ám lelkes lovasok mellett idén sem hiányozhattak a különböző területről érkező hírességek, akik három versenyszámban is megmérkőzhettek egymással. Az immár hagyományos kocsitoló verseny és jótékonysági sztárfutam mellett ugyanis a szervező Lázár-testvéreknek köszönhetően bekerült a programba egy fogathajtó verseny is, ahol a „sztárhajtókat” segédként profik támogatták. A versenyt végül Keresztes Ildikó nyerte, jelentős részben Lázár Zoltán világbajnokunknak köszönhetően.

A kocsitoló versenyt – melyen idén három csapat vett részt – nem meglepő módon a sportolók gárdája nyerte, megelőzve Kocs község együttesét, és a jelentős lemaradást begyűjtő művészeket. A jótékonysági sztárfutamon pedig végül teljesült a roppant lelkesen edző mesterfodrász, Hajas László álma, aki végre megszerezte az általa olyannyira áhított első helyet. Végül többen is lemondták a futamban való részvételt, ahol így Szőllősy Györgyi, Trokán Nóra, Kaszás Géza és Kunkli Tivadar álltak még rajthoz.

A Vágta két leglényegesebb versenyszáma a települések számára kiírt fogatvágta-verseny, és természetesen a lovasverseny voltak. Előbbit Kisbér nyerte, míg utóbbiban végül a Bajai Kistérség képviseletében a tavalyi második helyezett Molnár Gyöngyi hódította el az első helyezést.

Bár nehéz pusztán néhány mondatban összefoglalni ezt az öt napot – és az azt megelőző négy hónapot –, ha valamit ki kellene emelnünk, az az, hogy bár sokan vádolják azzal a Vágtát, hogy csupán egy lufihoz hasonlító marketingfogás ahol a lovaknak csak a körítésszerep jut, tény, hogy a Nemzeti Vágta szinte Overdose-i mértékben népszerűsíti hazánkban a lóversenyt. És hogy immár valóban jelentős tömegeket mozgat meg, csak azt bizonyítja, hogy elérte a célját, hisz Magyarországon – ha csak néhány napig is – újra központi téma a lovassport.

 

DicsukD

Fotók: Stiber Judit

 

További képek a galériában!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek