2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben
Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben

Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben

Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévbenA kormány támogatja a közoktatási törvény módosítását célzó szocialista képviselői indítványt, amely az iskolák biztonságos működését garantáló szabályokról szól – közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta azt is, várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben.

Az iskolák 3475-féle tankönyvből rendelhetnek, a kormány összesen közel 7 milliárd forinttal támogatja az ingyenes, illetve kedvezményes tankönyvellátást. A költségvetés a tanulók tankönyvellátáshoz általános támogatásként ezer forint hozzájárulást biztosít, a tanulók ingyenes tankönyvellátásához pedig tízezer forintot – mondta.
 
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a 2009. évi képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítésre, óvodai fejlesztő programra valamint az esélykiegyenlítő programokban résztvevő pedagógusoknak juttatható kiegészítő illetményekre igényelt támogatásokat. E célra szeptembertől decemberig az oktatási tárca így 3,4 milliárd forintot fordít.

Arató Gergely elmondta: a közoktatási törvény módosítását célzó önálló indítványként benyújtott javaslat rögzíti, hogy a szervezeti és működési szabályzatban meghatározhatók a közoktatási intézmény biztonságos működését garantáló azon szabályok, amelyek megtartása kötelező az intézmény területén tartózkodó szülők, illetve a közoktatási intézménnyel kapcsolatban nem álló más személyek számára. E rendelkezéseket hozzáférhetővé kell tenni oly módon, hogy azokat bárki megismerhesse.

A törvénymódosítási javaslat elfogadása esetén arra ad felhatalmazást az intézményeknek: szervezeti és működési szabályzatukban, a külső kapcsolattartás fejezetben rendelkezhetnek arról, hogy az iskolai ünnepségeken, rendezvényeken mi az elvárt viselkedési norma.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint ugyanakkor ez a felhatalmazás önmagában nem teremt jogalapot a szabálysértési tényállás megállapításához. Jelenleg botrány okozása jogcímen nem indítható szabálysértési eljárás. A hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) garázdaság címén büntetni rendeli azt, aki kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…