2024. 05. 14. kedd

Bonifác
1 EUR 387 HUF
1 GBP 450 HUF
2009. december 21. - Adó-feltöltési határidő

Változó illetékfizetési szabályok

Változó illetékfizetési szabályokA közteherviselés rendszerének 2010 évi átalakítása az illetékfizetési szabályokat is érintette. E változások közül a legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legfontosabb módosításokat tekintjük át.

2010. 01 01-től csökken a vagyonszerzési illeték mértéke. Lakások esetén 4 millió forintos forgalmi értékig továbbra is marad a 2%, de az ezt meghaladó összeg után 6%-ról 4%-ra mérséklődik a fizetési kötelezettség. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 4% illetéket kell fizetni.

Egyéb ingatlanok (pl. nyaraló, telek, hétvégi ház) esetében, 1 milliárd forint forgalmi értékig, 10 % helyett jövőre már csak 4 %-os illetéket kell fizetni, ezt meghaladóan 2%, de legfeljebb 200 millió Ft az illeték összege.

Sokakat érint a beépítési kötelezettség időtartamának növekedése is. Az illetéktörvény korábban is lehetővé tette, hogy amennyiben valaki lakóház építésére alkalmas telektulajdont vagy tulajdoni hányadot szerzett (öröklés, adás-vétel, ajándékozás útján) és vállalja, hogy azon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át, akkor illetékmentességben részesüljön.

A gazdasági válság negatív hatásainak enyhítése érdekében a 4 éves határidő bizonyos esetekben 6 évre módosul. A 2004. október 1. és 2009. május 31. között illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, melyekben a vagyonszerző a mentesség érdekében lakóház felépítését vállalta, a feltétel teljesítésének határideje, illetve az illetékkötelezettség felfüggesztésének időtartama az illetékkiszabásra történő bejelentést követő 6 év.

A határidő azonban nem automatikusan hosszabbodik meg, hanem csak a vagyonszerző erre irányuló kérelme alapján. A kérelem benyújtásának határideje a lakóház felépítésének határidejétől függ. Ha a lakóház felépítésére nyitva álló határidő 2008. október 1. és 2010. január 15. között jár le, akkor a kérelmet 2010. január 31-ig kell benyújtani, ha pedig 2010. január 15-ét követően járna le, akkor a lakóház felépítésére nyitva álló határidő lejártáig. Ezt a lehetőséget tehát kizárólag már folyamatban lévő, 2004. október 1. és 2009. május 31. között bejelentett ügyekre kell alkalmazni.

 

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

DRESSZKÓD: ART DECO
Divat és életmód az 1920-30-as évekből Új fejezetéhez érkezett az Iparművészeti Múzeum legnépszerűbb kiállítás-sorozata, a Dresszkód. Éppen csak sz…